Managerul de la Infecţioase Iaşi: Următorul vârf de infectări, la sfârşitul lui ianuarie

marți, 23 noiembrie 2021, 02:50
2 MIN
 Managerul de la Infecţioase Iaşi: Următorul vârf de infectări, la sfârşitul lui ianuarie

Valul 4 al pandemiei COVID 19 scade abrupt. Rata de infectare pe municipiul Iaşi, raportată ieri, a fost de 2,43 la mia de locuitori, şi doar comunele Bârnova, Ciurea şi Valea Lupului se mai aflau în scenariul roşu. Ieri, la nivelul judeţului Iaşi, au fost raportate 40 de noi cazuri, iar în spitale s-au făcut opt externări şi 17 internări.

Au fost declarate doar două dexcese în rândul persoanelor confirmate cu COVID 19. Cu toate acestea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, atrage atenţia asupra faptului că, în general, cazurile care ajung la spital sunt grave.

„De aproximativ o săptămână se observă o scădere a numărului de cazuri Covid cu forme medii spre severe. Numărul de cazuri critice, deşi este în scădere, se menţine la un nivel semnificativ. Îndemn populaţia să respecte în continuare măsurile de prevenţie şi să se vaccineze. Spitalul de Boli Infecţioase rămâne în continuare vârf de lance în lupta pandemică, iar dacă trendul descendent al îmbolnăvirilor se va menţine, pregătim din nou, o trecere graduală spre sistemul hibrid de îngrijire a pacienţilor”, a declarat medicul Florin Roşu.

Acesta a adăugat că, deocamdată, este prematură avansarea unei date certe când unitatea medicială va trata şi pacienţi de alte patologii infecţioase.

„Este greu de spus acum. Întâi vor începe să treacă la normal spitalele suport-Covid, apoi, vom intra şi noi. Noi sperăm ca acest moment să vină cât mai repede”. Potrivit managerului spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, pandemia nu va crea mari probleme până după sărbătorile de iarnă. „Luna decembrie va fi caracterizată de o scădere continuă a numărului de cazuri.

Vom avea sărbători ceva mai liniştite din punct de vedere epidemiologic. Dar, după jumătatea lunii ianuarie, mă aştept ca numărul de cazuri să crească din nou”, a adăugat medicul Florin Roşu. Potrivit raportărilor centrale, ieri, la ora prânzului erau libere două paturi ATI la Iaşi.

În cadrul campaniei de vaccinare se remarcă o scădere a adresabilităţii aproape direct proporţională cu numărul de noi cazuri raportate, şi asta în condiţiile în care, Regiunea de Nord-Est continuă să fie codaşă la imunizare.

Astfel, pe 21 noiembrie au fost vaccinate 2.254 de persoane, dintre care 542 persoane au primit doza I şi 1.119 persoane au primit doza a II-a. Cu doza a III-a s-au vaccinat 593 de persoane. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 216 doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. 

Comentarii