Marcel Ciolacu propune UDMR-ului să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca Uniunea să rămână la guvernare

duminică, 11 iunie 2023, 17:13
3 MIN
 Marcel Ciolacu propune UDMR-ului să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca Uniunea să rămână la guvernare

Marcel Ciolacu propune UDMR-ului să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca Uniunea să rămână la guvernare
 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii vor să continue colaborarea cu UDMR şi va propune ca reprezentanţii Uniunii să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene în viitorul Guvern.

"A fost o discuţie pentru a continua colaborarea cu UDMR. Colegii mei sunt total de acord pentru a continua această colaborare şi s-a venit şi cu o propunere cu care o să merg la întâlnirea pe care o să am, cred, astăzi, împreună cu domnul prim ministru Nicoale Ciucă şi cu domnul preşedinte Kelemen Hunor, ca UDMR să preia Ministerul Energiei şi Ministerul Fondurilor Europene – două ministere foarte importante. Din câte cunoaştem noi au şi persoanele potrivite pentru conducerea acestor ministere. (…) Este o abordare nu neapărat pe ministere, ci în funcţie de persoanele cele mai potrivite", a declarat Ciolacu după o întâlnire cu lideri ai PSD la Vila Lac, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă asta înseamnă că nu se va mai respecta protocolul semnat în 2021 dintre PSD și PNL, Ciolacu a spus: "Un acord politic este pentru a crea o majoritate parlamentară, nu pentru a împărţi anumite lucruri. Noi avem un acord politic în care am creat o majoritate. (…) Contextul de acum un an şi jumătate era unul, contextul de acum este altul şi încercăm să maximizăm în funcţie de persoanele cele mai potrivite de a conduce anumite ministere".

Ciolacu nu a spus însă la cine ar urma să rămână Dezvoltare și Mediu, ministere care erau până acum la UDMR.

Conform informațiilor de vineri obținute de HotNews.ro, UDMR dorea să rămână la guvernare și ar fi fost dispus să renegocieze portofoliile cu excepția Ministerului Dezvoltării.

Cu alte cuvinte UDMR putea ceda Ministerul Mediului în cazul în care se reiau negocierile.

Iohannis le-ar fi cerut lui Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă să clarifice din punct de vedere politic situația Guvernului și să ia o decizie asumată în ceea ce privește guvernarea, potrivit surselor HotNews.ro.

„Li s-a oferit două soluții: fie se pune în aplicare rocada astfel încât PSD să preia șefia Executivului și se face schimbul ministerelor, fie se merge mai departe cu același premier și se schimbă miniștrii pentru anumite portofolii. Oricum ar fi, Iohannis le-a cerut să dea un răspuns și să pună în aplicare soluția în maxim două săptămâni, până la finalul sesiunii parlamentare”, au declarat sursele citate.

Reamintim că negocierile s-au blocat după ce PSD și PNL le-au cerut liderilor UDMR să renunțe la Ministerul Mediului.

Pentru a păstra portofoliul de la Transporturi, social-democrații le-au sugerat liberalilor să preia Ministerul Mediului de la UDMR. Propunerea a fost preluată de PNL, iar negocierile au fost blocate după de liderii UDMR au refuzat.

Miza cea mare atât pentru PSD, cât și pentru PNL este să obțină ministerele care vor anunța finalizarea unor proiecte, care gestionează banii publici și organizează alegerile electorale. În acest sens Ciolacu și Ciucă, sub bagheta lui Klaus Iohannis, și-au revendicat ministere cheie, în timp ce UDMR riscă să se mulțumească cu ministere mai puțin importante sau să renunțe la guvernare.

Comentarii