Maria Ressa şi Dmitri Muratov, laureaţi au premiului Nobel pentru Pace 2021

vineri, 08 octombrie 2021, 11:40
1 MIN
 Maria Ressa şi Dmitri Muratov, laureaţi au premiului Nobel pentru Pace 2021

Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat în 2021 de Maria Ressa şi Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia”. Acesta este cincilea şi penultimul Premiu Nobel decernat anul acesta.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de ştiinţă americani David Julius şi Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură şi atingere.

Marţi au fost anunţaţi câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) şi Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuţiile lor revoluţionare la înţelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat miercuri cercetătorilor Benjamin List (Germania) şi David MacMillan (SUA) pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

Joi, scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”.

În 2020 comitetul Nobel norvegian a decernat Premiul pentru Pace Programului alimentar mondial al Naţiunilor Unite, acesta subliniind că nevoia de soluţii multilaterale pentru foamete este „mai vizibilă ca niciodată”, transmite AFP.

Premiul Nobel pentru Pace este singurul decernat de comitetul din Norvegia, toate celelalte fiind acordate de Academia Regală Suedeză de Ştiinţe. Ultimul Premiu Nobel de anul acesta, cel pentru economie, urmează să fie anunţat luni, 11 octombrie.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii