De Business

Punem punctul pe știi

Maşinile vândute în Rusia s-au scumpit cu 50%, iar piaţa auto s-a prăbuşit

miercuri, 06 aprilie 2022, 13:55
1 MIN
 Maşinile vândute în Rusia s-au scumpit cu 50%, iar piaţa auto s-a prăbuşit

Piaţa auto din Rusia a scăzut puternic în martie, după ce companiile străine s-au retras în semn de protest la adresa invaziei ruse în Ucraina. Unii dealeri au avut în martie vânzări cu 60% mai mici decât în februarie şi preţurile maşinilor noi au crescut puternic. În Rusia se vând anul peste 1,5 milioane de maşini noi, dar în acest an este greu de crezut că totalul va putea fi la jumătate faţă de un an normal, în condiţiile în care s-au retras de pe piaţă marile brand-uri occidentale.

Unii dealeri spun că vânzările au scăzut cu peste 60% şi sunt mari probleme şi la producţia de maşini ale mărcilor ruse, fiindcă nici acestea nu pot produce fără componentele venite din import.

Preţurile la modele noi care încă se mai vând au crescut puternic: Lada a mărit preţurile de trei ori în acest an, iar la modelele chinezeşti au fost şi creşteri de 50%.

Este de aşteptat ca o parte din locul liber lăsat pe piaţă de retragerea mărcilor europene, americane, coreene şi japoneze să fie luat de mărci chineze şi chiar indiene.

Ruşii care sunt aproape de graniţa cu Kazahstanul şi-au cumpărat de acolo maşini străine care în Federaţie nu se mai găsesc. Piaţa va scădea şi fiindcă preţurile cresc la multe produse de bază în Rusia, iar o maşină nouă nu va fi o prioritate în această situaţie de criză. Ruşii vor simţi tot mai mult efectele sancţiunilor, în viaţa de zi cu zi.

SURSA: hotnews.ro

 

Comentarii