Mecanism de intervenţie timpurie pentru prevenirea abandonului şcolar

sâmbătă, 21 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Mecanism de intervenţie timpurie pentru prevenirea abandonului şcolar

Două unităţi şcolare din judeţul Iaşi se numără printre cele 11 şcoli în cadrul cărora Ministerul Educaţiei şi Cercetării va derula un proiect finanţat de Comisia Europeană prin care se doreşte prevenirea abandonului şcolar. Proiectul se desfăşoară cu sprijinul tehnic din partea Băncii Mondiale, având drept scop pilotarea Mecanismului de Intervenţie Timpurie în Educaţie (MATE).

Proiectul a fost deja lansat în mediul on-line şi au participat peste 160 de inspectori şi cadre didactice din judeţele în care are loc pilotarea Mecanismului de Intervenţie Timpurie în Educaţie.

Cele două instituţii de învăţământ din judeţul Iaşi care sunt parte a acestui proiect sunt Şcoala Gimnazială "Al.I. Cuza", Podu Iloaiei, şi Şcoala Gimnazială "Petru Rareş", Hârlău. Alături de acestea se numără şi Şcoala Gimnazială nr. 1, Cuza Vodă, judeţul Constanţa, Şcoala Gimnazială nr. 136, Municipiul Bucureşti, Şcoala Gimnazială Parava, judeţul Bacău, Şcoala Gimnazială nr.1, Vinderei, judeţul Vaslui, Şcoala Gimnazială Coşoveni, judeţul Dolj, Şcoala Gimnazială nr. 4 "Fraţii Popeea", Săcele, judeţul Braşov, Şcoala Gimnazială nr.1, Nana, judeţul Călăraşi, Şcoala Gimnazială "Victor Ion Popa", Iveşti, judeţul Galaţi, şi Şcoala Gimnazială Ocna Sibiului, judeţul Sibiu. Pe lângă activităţile desfăşurate în aceste şcoli, proiectul presupune şi un mecanism de colectare a datelor pentru identificarea copiilor cu risc de părăsire a şcolii în 467 de şcoli.

"România se confruntă cu un număr mare de copii în afara şcolii. Părăsirea timpurie a şcolii are implicaţii social – economice şi contribuie la excluziunea socială ulterioară a individului. Conform Strategiei privind părăsirea timpurie a şcolii, estimările legate de competenţele necesare ocupării unui loc de muncă în Europa sugerează că, pe viitor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat de o persoană care a părăsit timpuriu şcoala", au subliniat reprezentanţii Ministerului Educaţiei. Proiectul se desfăşoară în 10 judeţe ale ţării. 

Comentarii