Mercenarii Wagner i-au atacat pe americani în Siria! Cum s-a încheiat lupta

marți, 16 mai 2023, 13:08
2 MIN
 Mercenarii Wagner i-au atacat pe americani în Siria! Cum s-a încheiat lupta

Forţele Speciale ale SUA au dezvăluit detalii despre bătălia împotriva PMC Wagner, lângă Hasham, Siria, în 2018, unde ruşii au suferit o „înfrângere epică”. Grupul Wagner a confiscat o parte din zăcămintele de petrol şi gaze din Siria pentru a le proteja pentru guvernul Assad şi războiul împotriva propriei populaţii.

Mercenarii ruşi câştigau o parte din veniturile din producţie, potrivit oficialilor de informaţii americani. Însă nu le ajungea. De aceea, au plănuit să pună mâna pe rafinăria de petrol Conoco după ce intrau în provincia Deir al-Zour, aflată sub controlul forţelor kurde de la SDF, aliaţii americanilor.

Provincia Deir al-Zour, bogată în petrol, se învecina cu Irakul. Râul Eufrat a împărţit facţiunile aflate în conflict, astfel că Rusia era pe o parte a fluviului, iar Statele Unite – şi ISIS – pe cealaltă parte, aşa cum conveniseră preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin.

Însă, ruşii nu aveau de gând să respecte înţelegerea. Astfel, în noaptea de 7 spre 8 februarie 2018, una dintre puţinele ciocniri directe dintre americani şi ruşi a avut loc în cadrul bătăliei pentru rafinăria de gaze Conoco de pe malul estic al râului Eufrat.

Publicaţia War Horse a reuşit să discute cu trei soldaţi americani care au luptat în acea noapte.  Americanii au estimat forţa totală a mercenarilor ruşi plus miliţii pro-Assad care avansau spre rafinărie la nivel de batalion – 500 de mercenari şi luptători pro-Assad şi 27 de vehicule.

Ofensiva a început cu bombardarea teritoriului fabricii cu foc de tancuri, artilerie mare şi mortiere. O parte din artileria ruşilor a fost distrusă de rachetele UAV MQ-1 Predator. 

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii