Merkel îi cere lui Putin să intervină în criza migranţilor provocată de Belarus

miercuri, 10 noiembrie 2021, 14:10
2 MIN
 Merkel îi cere lui Putin să intervină în criza migranţilor provocată de Belarus

Cancelarul german în exerciţiu, Angela Merkel, i-a cerut, într-o convorbire la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin ”să acţioneze” împotriva ”instrumentalizării” migranţilor de către regimul lui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului german Steffen Seibert.

Merkel a respins în această convorbire drept ”inacceptabilă şi inumană instrumentalizarea migranţilor” la frontiera dintre Polonia şi Belarus, unde mii de migranţi sunt prinşi în capcană, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter purtătorul de cuvânt.

Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas s-a declarat anterior în favoarea sancţionării Belarusului de către Uniunea Europeană (UE) şi l-a acuzat pe Aleksandr Lukaşenko de faptul că exploatează ”fără scrupule” migranţii, pe care-i trimite la frontiera belaruso-poloneză.

”Noi îi vom sancţiona pe toţi cei care participă la traficul ţintit al migranţilor”, ameninţă într-un comunicat Maas, avertizând că UE ”va extinde şi consolida sancţiunile impuse regimului Lukaşenko”.

”Lukaşenko trebuie să înţeleagă că aceste calcule ale sale nu funcţionează”, l-a avertizat el.

Heiko Maas a catalogat drept ”teribilă” situaţia de la frontera belaruso-poloneză şi l-a acuzat pe Lukaşenko de lansarea unei ”spirale infernale periculoase din care nu poate ieşi”.

El a dat asigurări că UE este pregătită să acţioneze şi împotriva altor ţări şi companii aeriene implicate în trimiterea de migranţi în Belarus.

”Nimeni nu ar trebui să poată participa în impunitate la activităţile inumane ale lui Luakeşenko”, a subliniat el, avertizând că ”noi suntem pregătiţi, în calitate de UE, să tragem concluziile”.

Lukaşenko, un aliat apropiat al Moscovei, i-a răspuns că Belarusul ”nu se va aşeza în genunchi” în faţa UE.

Mii de migranţi disperaţi sunt adunaţi, în frig, la frontiera dintre Polonia şi Belarus.

Varşovia acuză Minskul de faptul că foloseşte aceşti migranţi cu scopul de a destabliza UE.

Aflați amănunte de pe news.ro.

Comentarii