Mesaj împotriva discrimării economice şi politice a zonei Moldovei

luni, 24 ianuarie 2022, 10:14
2 MIN
 Mesaj împotriva discrimării economice şi politice a zonei Moldovei

Asociaţiile Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Reset şi “Împreună pentru A8” au lansat în această dimineaţă un mesaj pe Facebook împotriva discriminării economice şi politice a zonei de nord-est a ţării.

“Unire-n cuget şi … minţiri! Moldoveni, puterea de la Bucureşti minte: suntem uniţi cu Muntenia şi Ardealul doar pe hârtie.

Subdezvoltarea Moldovei nu este un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor administrative şi politice la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale.

Lipsa infrasctructurii mari gâtuie de decenii bune dezvoltarea Moldovei. Cauza este dezinteresul şi incompetenţa politicilor publice centraliste care repartizează banii şi prioritizează proiectele de investiţii după o logică fără legătură cu legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esenţiale strategic pentru România.

Fenomenul migraţiei forţei de muncă, ce trage în jos întreaga economie naţională, are efecte devastatoare în Moldova: din trei emigranţi români, unul este din Moldova, iar 25% din populaţia regiunii noastre – faţă de 10%, media naţională – contribuie la PIB-ul altor ţări.

Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută pe loc de hipercentralismul ineficient, paralizant şi antinaţional.

Populismul şi derapajele şi derapajele extremiste – spre fascism, comunism sau forme hibride ale acestora – nu fac decât să menţină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migraţia şi să alunge investitorii. Soluţiile pentru dezvoltare sunt la îndemâna noastră”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de către Asociaţia “Împreună pentru A8”, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei şi Reset.

Comentarii