Mihai Chirica și Gheorghe Nichita, împreună peste o lună la Judecătoria Bârlad

marți, 19 aprilie 2022, 02:00
2 MIN
 Mihai Chirica și Gheorghe Nichita, împreună peste o lună la Judecătoria Bârlad

Cele 60 de volume din dosarul Skoda părăsesc Iaşul şi pleacă la Bârlad unde, pe 16 mai, se va ţine prima şedinţă în această cauză după strămutarea procesului de pe rolul Judecătoriei Iaşi.

Noul termen în dosarul în care primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi fostul primar, Gheorghe Nichita, sunt citaţi în calitate de inculpaţi, a fost stabilit ieri, după ce magistraţii ieşeni au constatat că “prin sentinţa penală nr. 6/23.03.2022 pronunţată în dosarul nr. 133/245/2022 al Curţii de Apel Iaşi s-a admis cererea de strămutare formulată de către inculpatul petent Chirica Mihai, fiind strămutată judecarea cauzei înregistrate sub numărul 1803/245/2021 de pe rolul Judecătoriei Iaşi pe rolul Judecătoriei Bârlad, motiv pentru care instanţa se constată dezinvestită de soluţionarea prezentei cauze".

Mihai Chirica a cerut Curţii de Apel Iaşi, chiar din prima săptămână a anului, să admită strămutarea procesului într-un alt oraş. Apărătorii edilului considerau că Iaşul nu poate asigura condiţiile necesare unei judecăţi imparţiale. În motivarea cererii, avocaţii lui Mihai Chirica au adus în discuţie atât "amplele campanii de presă" care ar putea influenţa decizia magistraţilor ieşeni, cât şi riscul unor manifestaţii de stradă în cazul pronunţării unei soluţii de achitare.

Dosarul "Skoda" a fost trimis în instanţă în urmă cu un an, fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei pe 27 ianuarie 2021. Mihai Chirica şi Gheorghe Nichita, dar şi Dumitru Tomorug, fostul directorul tehnic al Primăriei, Doina Florescu, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi, în 2013 cei cinci angajaţi ai municipalităţii ar fi dispus achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte. Prejudiciul cauzat ar fi fost de 103.000 euro.

Abuzul în serviciu se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 7 ani şi cu interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Comentarii