Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

vineri, 28 iulie 2023, 09:38
2 MIN
 Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

Un număr uriaș de elevi care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională au fost repartizați la liceu în clase de economie, mecanică, științele naturii sau agricultură. Acestea sunt specializări de care România are mai mare nevoie.

Elevi cu medii de 3 și 4 la Evaluarea Națională au ajuns în clase de economie, mecanică, științe la liceu.

Clasamentele pe care le vedem în presă și pe care ni le flutură sub nas Ministerul Educației ne arată mediile uriașe cu care s-a intrat la liceele de top. Statistica vorbește, aproape exclusiv, despre procentul elevilor care au luat medii de 9 și 10. În treacăt s-a menționat faptul că, anul acesta, 76% dintre elevii care au susținut examenul de la finalul clasei a VIII-a, adică 117.000, au luat media 5.

Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au luat media 5 la examenul de Evaluare Națională (procentul este de 24% potrivit Ministerului Educației)?

Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

Și elevii care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională – vorbim de 40.000 de copii – sunt repartizați la liceu. Examenul de Evaluare Națională nu se pică, el doar repartizează elevii la liceu.

Newsweek România a descoperit că cei 40.000 de elevi care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională sunt distribuiți la clase de economie, agronomie, turism, mecanică, științele naturii.

După cum se vede în slide-ul de mai jos, în județul Vaslui, s-a intrat preponderent cu medii de 3 și 4 la specialitatea „mecanică” de la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”. Asta, în condițiile în care meseria de mecanic este bine plătită (fiind universală, poți pleca și în Occident), iar companiile auto spun că nu găsesc specialiști. Sunt 33 de elevi în această situație la Colegiul Cantemir, adică majoritatea covârșitoare.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii