Mii de gameri şi-au încercat forţele la Sala Sporturilor din Iasi în cadrul City Kings

marți, 31 mai 2022, 07:30
3 MIN
 Mii de gameri şi-au încercat forţele la Sala Sporturilor din Iasi în cadrul City Kings

Să te joci pe calculator nu e un lucru rău, dacă o faci cu pasiune şi responsabilitate. Iar gamingul poate deveni o meserie. A fost lecţia pe care au primit-o părinţii adolescenţilor pasionaţi de jocuri pe calculator, care i-au însoţit pe aceştia la competiţia de gaming City Kings, de la Sala Sporturilor. Peste 8000 de tineri au participat la concursuri sau şi-au susţinut preferaţii, pe parcursul a trei zile.

Comunitatea de gameri de la Iaşi este una solidă şi foarte disciplinată, crede Ionuţ Polexe, CEO Roton şi organizator al competiţiei City Kings, care a adunat în acest an peste 8.000 de gameri şi streameri (streamer â o persoană care transmite în direct pe internet. De obicei, streamerii se transmit în direct în timp ce joacă jocuri video). „Am avut oameni care au venit din Bacău, din Roman, din Piatra Neamt, pentru a lua parte la competiţiile din acest an. Fără prea multă promovare făcută evenimentului, audienţa a fost 90% din Iaşi, deci avem o comunitate consistentă de gameri”.

Competiţia de gaming, care a făcut parte din programul Festivalului Romanian Creative Week, a celebrat creativitatea jocurilor video şi a jucătorilor, iar cei mai buni gameri au fost premiaţi.

Denis Chirilă, care joacă sub numele „knt germania”, a câştigat trofeul City Kings în concursul de Counter Strike 1v1, competiţie în care s-au înscris 256 de participanţi. “La competiţie am oferit foarte multe premii, de la tastaturi mecanice pentru gaming, iar la finala de Counter Strike, premiile au fost monitoare de gaming. Curatorii au fost partenerii noştri de la Nexus Gaming. Am vrut să avem în eveniment alături de noi oameni care se pricep, care să ofere o experienţă corectă de gaming”, a explicat Ionuţ Polexe.

În cadrul City King au mai avut loc competiţii de FIFA, Mortal Kombat şi Mindcraft, cu premii în periferice profesionale pentru jucătorii pasionaţi. Ba, au fost chiar şi simulatoare de Formula 1, în care se putea experimenta senzaţia pe care o are un pilot în timpul unei curse. Şi, spre bucuria părinţilor care şi-au însoţit copiii ca să se convingă că jocul pe calculator e treabă serioasă, a existat şi o sesiune în care tinerii au fost învăţaţi cum să-şi repare computerele.

“Am fost foarte încântaţi să vedem cum audienţa mai tânără vine însoţită de părinţi, şi cum aceştia şi-au schimbat părerea faţă de gaming după ce au intrat acolo, în Sala Sporturilor şi au văzut comunitatea şi cum se interactioneaza. Este o comunitate foarte disciplinată. În plus, am avut la Iaşi influenceri în gaming, care au sute de mii de urmăritori, am încercat să acoperim cât mai mult din zona de interes a gamingului. Iar printre influenceri este şi o fată, Alexa, pentru că sunt şi fete în gaming”, a adăugat organizatorul City Kings. Mai exact, la eveniment au fost prezenţi şi şase dintre cei mai influenţi gameri din România: Alexa, Jaxi, Gannicus, Mădălin, Palash şi Imogen. Primii patru fac parte din „The Good Gaming League”, un concept creat de Vodafone, pentru a promova jocul responsabil.

Gamingul poate deveni o meserie, crede Ionuţ Polixene. “Sigur că da. Influencerii reuşesc să se întreţină prin participări la competiţii, tutoriale, etc. Dacă ne uităm în afară, acolo jucătorii profesionişti sunt plătiţi cu salariu. De exemplu, Nexus îşi plăteste jucătorii cu salariu. Echipa pleacă în cantonament, jucătorii fac strategii. E un mediu fascinant”. Iaşul va găzdui anul viitor Campionatul Mondial de Esports (jocuri video), iar gamerii ieşeni par să se pregătească intens. 

Comentarii