De Business

Punem punctul pe știi

Ministrul Budăi le garantează bugetarilor sporuri imorale de 27 milioane de lei

miercuri, 03 mai 2023, 18:09
2 MIN
 Ministrul Budăi le garantează bugetarilor sporuri imorale de 27 milioane de lei

Ministrul muncii a vorbit despre tăierea sporurilor din sectorul bugetar. Criteriul pe baza cărora s-ar face aceste reduceri, i-ar lăsa pe majoritarea covârşitoare a bugetarilor cu sporurile intacte. 

Angajaţii care cu adevărat au mari responsabilităţi vor pierde din venituri. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus în coaliţia de guvernare impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, adică 25.000 de lei. La nivelul economiei sunt în total, stat şi privat, 42.315 contracte de muncă cu salariu de peste 25.000 de lei pe lună, din care numai 2.300 la stat, potrivit datelor profit.ro. 

România are nevoie de măsuri de austeritate pentru a acoperi un deficit de 20 de miliarde de lei şi pentru a se încadra în ţinta de deficit de 4,4%. Deficitul nu poate fi acoperit prin tăieri suportate de 2.300 de bugetari. Obligat de ceea ce România s-a angajat prin PNRR, Marius Budăi a părut să fie ceva mai curajos şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea recupera o parte din deficit umblând la sporuri. A şi găsit „un ţap ispăşitor” perfect.

„Scrie în PNRR că trebuie să venim la o masă de sporuri de 20% pe individ. Vom vedea. Lucrăm la construcţia legii salarizării, dar în niciun caz în sensul tăierii salariilor, sub nicio formă”, a declarat Marius Budăi.

Problema este că, prin această eventuală limitare a sporurilor la 20% din venit, ministrul Budăi nu aduce aproape niciun ban la buget. Marea majoritate a bugetarilor primesc sporuri într-un procent – raportat la salariu – mai mic. Cel mai consistent spor, pe care îl iau aproape toţi bugetarii, este de 15% şi se acordă pentru condiţii vătămătoare de muncă. "Am spus că în aceşti 4 ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat. Nu inventez nimic, cifrele sunt reale – de la 53 la 110 miliarde lei. Gândiţi-vă că în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde lei. 
Dintre aceste 110 miliarde lei, aproape 27 sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care şi-au făcut treaba şi peste, după aceea. Ca în sectorul privat în care tu premiezi pe cineva. Din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că apari la locul de muncă", a spus premierul Cîţu în urmă cu doi ani atunci când era în funcţie. 

Cîţu nu a făcut nici el nimic, aşa cum nici coaliţia de azi nu are curaj să umble la sporurile de 27 miliarde date „doar pentru că apari la locul de muncă". Cîţu s-a referit în mod cert la sporurile acordate pentru condiţii vătămătoare.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii