Mioriţa de la Erbiceni. Doi baci l-au bătut pe al treilea până i-au rupt splina şi o coastă

joi, 20 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Mioriţa de la Erbiceni. Doi baci l-au bătut pe al treilea până i-au rupt splina şi o coastă

La Erbiceni s-a dat o luptă grea, pentru iarba păscută de o turmă de oi pe terenul concesionat de proprietarul unei altei turme. Proprietarul oilor, împreună cu fratele său, l-au bătut pe consăteanul care le-a cerut să-și mute animalele de pe terenul său până i-a rupt splina. Vărsarea de sânge a fost pedepsită de magistrați cu câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru agresori și cu o despăgubire de 100.000 de lei pe care trebuie să o plătească victimei.

 

Frații Ioan și Marian Ghidim nu au fost mulțumiți de decizia Judecătoriei Hârlău, așa că procesul s-a mutat la Curtea de Apel. Judecătorii ieșeni au aflat astfel că cei doi frați au fost cercetați și trimiși în judecată pentru vătămare corporală. Conflictul a pornit de la o pășune din afara satului Spinoasa, printre oi, la lăsatul serii.

Fraţii Ghidim au spus că au acte de concesiune care le dau dreptul să folosească păşunea

Frații Ghidim, împreună cu tatăl lor, se ocupă cu creșterea animalelor, pentru care au concesionat de la Primăria comunei Erbiceni mai multe suprafețe de teren. Își mai lăsau oile să pască și pe terenul unui alt sătean, spunând că au acordul acestuia. La rândul său, victima, Dumitru Văleanu, are concesionate mai multe hectare de pășune. Ca să ajungă cu oile de pe unul dintre terenurile lor, pe terenul neutru, care nu aparținea nici familiei Ghidim, nici lui Văleanu, oile lui Ghidim erau mânate prin tarlaua lui Văleanu.

Anul trecut, într-o seară de vară, în timp ce o conducea cu mașina pe prietena fiului său către casa părintească, Văleanu a văzut din nou mioarele străine pe terenul lui. A coborât din mașină și i-a cerut ciobanului care le păstorea să îi sune pe frații Ghidim. Aceștia au sosit în scurt timp pe tarla, cu promisiunea că aduc cu ei actele doveditoare cum că prezența oilor în acea zonă e legitimă. Văleanu a dat noroc cu Ioan și apoi s-a întors să-i strângă mâna și lui Marian, însă cu mâna cu care tocmai dăduse noroc, Ioan l-a pocnit “prin surprindere, în cap, în partea stângă a frunții”.

Lovitura puternică l-a secerat pe Văleanu, care a căzut la pământ, “moment în care ambii inculpați au început să-l lovească cu pumnii și picioarele peste corp, în zona toraco-abdominală, iar când persoana vătămată încerca să se ridice, cei doi o mai loveau cu pumnii în cap, doborând-o imediat la sol”, după cum se arată în Hotărârea Judecătoriei Hârlău, ai căror magistrați au mai notat că, potrivit declarațiilor martorilor, “loviturile aplicate de cei doi inculpați au fost intense și aplicate succesiv, într-un interval de timp de aproximativ 5 – 10 minute, interval în care inculpații nu spuneau nimic, iar persoana vătămată doar țipa”.

Sângele curgea şiroi pe fruntea victimei

Ploaia de lovituri s-a oprit abia în momentul în care victima nu a mai reacționat. Doar atunci cei doi frați i-au cerut ciobanului aflat în slujba lor să strângă oile și să se întoarcă la stână. Apoi au plecat. În urma lor, victima s-a ridicat, cu sângele șiroi pe frunte, a urcat în mașină și a condus câteva zeci de metri. Însă durerile intense din zona abdominală l-au determinat să oprească și să ceară ajutor la 112. Când a ajuns la spital, avea ruptură de splină, o coastă ruptă și numeroase răni, “leziuni ce au necesitat pentru vindecare 29-35 zile de îngrijiri medicale, care au pus în primejdie viața acestuia și i-au provocat o infirmitate permanentă”, așa că a fost operat în regim de urgență.

100.000 de lei daune morale vor trebui să plătească cei doi frați, împreună, victimei lor. În plus, au fost condamnați la câte trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere timp de 4 ani. În plus, vor trebui să achite cheltuielile de spitalizare ale victimei – 17.835,39 lei la Spitalul Sf. Spiridon și 1.133,54 lei la Spitalul de Neurochirurgie. Inițial, bărbatul bătut ceruse și o rentă lunară de 2000 de lei, însă magistrații au considerat că despăgubirile morale acordate sunt suficiente. Frații Ghidim, nemulțumiți de decizia judecătorilor din Hârlău, au făcut apel, însă Curtea de Apel Iași a respins acțiunea lor în instanță, ca nefondată și o decis că judecata de la Hârlău rămâne definitivă.

Comentarii