Mister total în cazul deceselor de la Murgeni. Mai multe produse de pește, retrase din toata țara

vineri, 24 noiembrie 2023, 10:58
5 MIN
 Mister total în cazul deceselor de la Murgeni. Mai multe produse de pește, retrase din toata țara

Au trecut mai bine de 24 de ore de la decesul celor trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni, iar autoritățile încă nu au reușit să stabilească de ce au murit acei oameni. Prima variantă și cea mai credibilă, rămâne, în continuare, masa de la prânz pe care pacienții unității sanitare au primit-o pomană de la mănăstirea Florești. Preparatele trimise la spital au fost gătite de slujitorii Domnului și au constat în: borș de pește pangasius, pește pangasius prăjit cu orez și legume, iar la desert colivă. 

Starețul lăcașului de cult, părintele Iezechiel, spune că aceleași bucate au fost servite și la mănăstire, însă aici nu a fost consemnat niciun caz de toxiinfecție alimentară. Acesta este și motivul pentru care autoritățile sanitare merg și pe alte piste, iar a doua dintre ele este puțul de apă din care se alimentează spitalul. Nu este exclus ca pacienții care s-au îmbolnăvit să fi băut apă contaminată, însă nici aici lucrurile nu sunt clare pentru că apa din acel puț a fost verificată în urmă cu 30 de zile și nu au fost găsite neconformități. Se caută răspunsuri și în mesele pe care pacienții le-au servit în dimineața și seara zilei cu pricina.

Pentru a dezlega cât mai repede misterul, inspectorii DSVSA au luat ieri probe de peste tot, din bucătăria spitalului, de la mănăstire, dar și de la depozitul de unde a fost cumpărat peștele pangasius. La spital, toată lumea e șocată de cele întâmplate, de la cadrele medicale și până la pacienți. Și asta pentru că Mihăiță, tanti Jeni și Cristina, pacienții care au fost răpuși de această toxiinfecție, erau sufletul unității. Tanti Jeni era din Constanța, s-a internat la Murgeni în 2011, și în toți acești ani a reușit să-i impresioneze pe angajații spitalului cu abilitățile sale de a cânta la instrumente muzicale. Mihăiță era internat în spital încă din anul 1995 și era omul bun la toate. Chiar în ziua în care au venit pachetele de la mănăstire a ajutat la împărțirea lor. Cum proverbul “cine împarte, parte își face” este valabil peste tot, Mihăiță și-a luat la prânz o porție aproape dublă de pește prăjit, neștiind că bucățile de carne ar putea fi contaminate. Spitalul încearcă acum să contacteze familiile lor, ca să-i poată înmormânta creștinește.

Inspectorii DSVSA Vaslui au început, ieri, controalele chiar de la primele ore ale dimineții, la depozitul de pe Șoseaua Tecuciului din municipiul Bârlad, de unde călugării mănăstirii Florești au cumpărat peștele pangasius. Aceștia au încercat să afle dacă produsele alimentare oferite de pomană au fost sursa toxiinfecției alimentare. În total, s-au colectat 19 probe, inclusiv de la pacientul internat la Terapie Internsivă, și toate au fost trimise la cel mai performant laborator din țară, care aparține Intitutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București, aflat în subordinea ANSVSA. Până la sosirea rezultatelor, autoritățile sanitare iau în calcul mai multe variante, inclusiv posibilitatea ca acel pește pangasius să fie contaminat pe drumul de la mănăstire la spital, sau chiar în interiorul unității medicale. Se merge și pe această variantă deoarece aceeași mâncare servită bolnavilor de la spital a făcut parte și din meniul călugărilor, însă până această oră, la mănăstire nu a fost semnalat niciun caz de toxiinfecție alimentară.Despre peștele pangasius, specialiștii spun că este cel mai toxic soi de pe piață. De altfel, în anul 2017, un important retailer din Europa a decis să suspende comercializarea acestui tip de pește în mai multe țări europene. O analiză amănunțită a demonstrat că acesta conține metale grele și nu aduce niciun beneficiu organismului, ci din contră, face mai mult rău.

Alertă națională: toate produsele consumate marți de pacienții spitalului din Murgeni au fost retrase de pe piață

Pentru că autoritățile sanitare nu au reușit să stabilească până la această oră care dintre produsele consumate marți la spitalul din Murgeni au provocat decesul celor trei persoane, s-a luat decizia retragerii lor din toate magazinele din țară. Vorbim atât de salata de icre cu crap și ceapă servită la micul dejun, peștele pangasius din care călugării de la mănăstirea Florești au făcut două feluri de mâncare pentru masa de prânz, precum și conserva cu fileuri de macrou, pe care pacienții au mâncat-o la cină. Potrivit surselor noastre, la autopsia făcută de medicii Serviciului de Medicină Legală Vaslui, s-a constatat că pacienții care au decedat aveau intestinele schimbate la culoare și mărite, dovadă a unei inflamări galopante. Astfel, devine aproape o certitudine că cele trei persoane au murit din cauza produselor alimentare consumate marți. Rămâne ca autorităile sanitare să se decidă care dintre ele au provocat tragedia de la spitalul din Murgeni. 

Cinci cadre medicale, afectate și ele de toxiinfecția alimentară

Reprezentanții Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au declarat, joi dimineața, că cinci cadre medicale au fost, de asemenea, afectate de toxiinfecția alimentară. “În momentul de față, pacienții care au fost redirijați către spitalul din Bârlad și cel din Vaslui sunt în stare stabilă. Restul pacienților care au rămas la noi în secție nu prezintă simptomatologie și, de asemenea, sunt în stare stabilă. Primele simptome au apărut în cursul zilei de miercuri, bănuim că a fost ceva infecțios. Acesta a fost și diagnosticul de trimitere, enterocolită infecțioasă. Boala a debutat cu simptomatologie din sfera digestivă, aici mă refer la scaune diareice și crampe abdominale. Pentru pacienții care au decedat, a fost vorba despre o evoluție galopantă a bolii, pentru că altfel îi trimiteam la spital mai devreme. Cu o zi înainte, toți pacienții au mâncat mâncare pe bază de pește: borș de pește, pește prăjit cu orez, iar seara au avut conservă de pește. Conservele au fost achiziționate de noi și se aflau în magazia noastră, cât despre masa de la prânz, aceasta a fost asigurată de mânăstirea Florești. Nu este o practică frecventă, dar s-a mai întâmplat ca mănăstirea să ofere de mâncare pacienților noștri. Au fost și cinci cadre medicale afectate, însă nu atât de sever. De la fiecare masă s-au păstrat probe, iar acum așteptăm și noi rezultatele să vedem care a fost cauza acestor decese”, a declarat Rodica Hitruc, medic primar psihiatru în cadrul Spitalului de Psihiatrie Murgeni.

Mai mult, pe vremeanoua

Comentarii