Moarte sau lagăr pentru nord coreenii care se uită la filme străine

luni, 07 iunie 2021, 07:25
3 MIN
 Moarte sau lagăr pentru nord coreenii care se uită la filme străine

Coreea de Nord a introdus recent o nouă lege care urmărește să elimine orice fel de influență străină – pedepsind cu duritate pe oricine e prins cu filme străine, îmbrăcăminte din străinătate sau chiar folosind termeni de argou.

Yoon Mi-so spune că avea 11 ani când a văzut pentru prima dată un bărbat executat pentru că a fost prins având asupra sa un film sud-coreean. Autoritățile nord-coreene se asigurau astfel că toată lumea va afla că pedeapsa pentru contrabanda cu videoclipuri străine este moartea. "Îmi amintesc foarte clar cum l-au legat la ochi, iar el plângea. Legătura strânsă peste ochi era udă complet de lacrimi. L-au pus pe un țăruș și l-au legat, apoi l-au împușcat”, spune Yoon Mi-so.

Kim Jong-Un, a introdus în plus o nouă lege împotriva a ceea ce regimul descrie ca fiind „gândire reacționară”. Oricine este surprins cu mass-media adusă din Coreea de Sud, Statele Unite sau Japonia riscă pedeapsa cu moartea. În cel mai fericit caz iei 15 ani de lagăr.

Represiunile anterioare au demonstrat cât de inventivi au fost oamenii când venea vorba să se uite la un film străin, acestea fiind de obicei introduse prin contrabandă peste granița cu China. Filmele erau aduse pe stick-urile USB ușor de ascuns și sunt, de asemenea, criptate prin parolă. „Dacă introduceți parola greșită de trei ori la rând, USB-ul își șterge conținutul. Puteți chiar să îl setați, astfel încât acest lucru să se întâmple după o singură introducere incorectă a parolei, dacă conținutul este extrem de sensibil. Există, de asemenea, multe cazuri în care USB-ul este setat, astfel încât să poată fi vizualizat o singură dată pe un anumit computer, astfel încât să nu îl puteți conecta la alt dispozitiv sau să-l dați altcuiva. Numai dvs. îl puteți vedea", spune un localnic pentru BBC.

Mi-so își amintește cum s-a străduit acasă să urmărească filme. Ea spune că odată au împrumutat o baterie de mașină și au conectat-o la un generator pentru a obține suficientă energie electrică pentru a alimenta televizorul. Își amintește că a văzut un serial sud-coreean numit „Stairway to Heaven”- o poveste de dragoste despre o fată care se luptă mai întâi cu mama vitregă și apoi cu cancerul , populară în Coreea de Nord în urmă cu aproximativ 20 de ani.

Dar apoi, regimul din Phenian a început să nu mai tolereze producțiile străine. Kim Geum-hyok spune că avea doar 16 ani în 2009, când a fost capturat de membrii unei unități speciale înființată pentru a aresta pe oricinedeție videoclipuri ilegale. Îi dăruise unui prieten câteva DVD-uri cu muzică pop sud-coreeană pe care tatăl său le adusese din China.

A fost dus într-o cameră secretă pentru interogatoriu, unde gardienii nu l-au lăsat să doarmă și l-ar fi bătut timp de patru zile.

„Am fost îngrozit”, a declarat el pentru BBC din Seul unde locuiește în prezent. „Am crezut că lumea mea se sfârșește. Au vrut să știe cum am obținut aceste videoclipuri și câți oameni le-au văzut. Nu le-am spus nimic, ci doar i-am rugat să mă lase să plec. ” Geum-hyok provine dintr-una din familiile de elită ale Phenianului, iar tatăl său a reușit în cele din urmă să mituiască gardienii pentru a-l elibera. Mulți dintre cei prinși pentru infracțiuni similare în acel moment au fost trimiși în lagăre de muncă.

„La început, sentința era în jur de un an într-un lagăr de muncă – apoi a urcat la 3 ani. Dacă mergeți acum în lagărele de muncă, mai mult de 50% dintre tineri sunt acolo pentru că urmăreau mass-media străină ", spune domnul Choi.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii