Advertorial

Modalităţi de corectare a astigmatismului în cazul persoanelor trecute de 40 de ani (P)

miercuri, 09 decembrie 2020, 13:40
5 MIN
 Modalităţi de corectare a astigmatismului în cazul persoanelor trecute de 40 de ani (P)

Astigmatismul este o afectiune frecvent intalnita, de regula prezenta la nastere, care poate aparea in combinatie cu miopia sau hipermetropia.

Afectiunea consta intr-o imperfectiune a curburii globului ocular, care conduce la vedere incetosata la distanta si de aproape.

Astigmatismul apare atunci cand, fie suprafata ochiului (corneea), fie cristalinul (lentila din interiorul ochiului) prezinta curburi care fac ca lumina sa se refracte cu puteri diferite. De obicei, in loc sa fie rotunda, curbura este ovoidala.

Cu alte cuvinte, astigmatismul este un viciu de refractie alaturi de hipermetropie si miopie, care se exprima printr-o tulburare a vederii atat la copii, cat si la adulti, in vederea la distanta, dar si in cea de aproape.

Care sunt cele mai intalnite forme de astigmatism

Cele mai des intalnite tipuri de astigmatism sunt:

astigmatism regulat sau congenital, care poate fi corectat prin purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact;

astigmatism neregulat sau dobandit, care are la baza o leziune sau o cicatrice pe cornee, caz ce va implica operatia.

Simptomele astigmatismului

Principalelele simptome ale astigmatismului sunt:

• vedere incetosata sau deformata;

• disconfort ocular;

• mijirea ochilor;

• cefalee;

• vedere nocturna dificila;

• pacientul confunda literele si cifrele care seamana intre ele: B cu S, E cu F, N cu H sau 3 cu 8;

• pacientul poate avea pozitii anormale ale capului, iar copiii se pot apropia de televizor sau de o carte din dorinta de a vedea mai clar.

Metode de corectare a astigmatismului

Corectia astigmatismului se realizeaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice. Teoretic, astigmatismul va stagna de la o anumita varsta, astfel ca numai in cazul copiilor curbura se poate deforma. Daca insa pacientul este adult, tratamentul consta in chirurgie refractiva.

Concret, tratamentul astigmatismului implica purtarea ochelarilor, lentile de contact sau interventia chirurgicala.

Daca defectul este mic, astigmatismul poate fi lasat necorectat chirurgical, adica se vor purta numai ochelari. De cele mai multe ori insa, astigmatismul este asociat si cu alte probleme de vedere, precum miopia sau hipermetropia.

Pentru corectarea astigmatismului in cazurile severe, mai ales la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, se recurge la interventia chirurgicala, numita keratotomie astigmatica, sau la interventia cu laser.

Interventiile chirurgicale cu laser au ca scop remodelarea corneei, astfel incat aceasta sa poata focaliza lumina mult mai bine. Se considera ca tratamentul chirurgical este singurul tip de tratament care corecteaza cauza de aparitie a acestui defect.

Diagnosticul corect al astigmatismului

Astigmatismul se refera la forma sau curbura ochiului tau. In mod ideal, ochiul tau. ar trebui sa fie sferic, dar daca ai astigmatism, ochiul tau are o forma mai ovala. Aceasta forma torica impiedica lumina sa focalizeze corect pe retina, provocand o perrceptie incetosata a vederii si ingreunand vizualizarea obiectelor de aproape si la departare.

Desi toate acestea pot parea coplesitoare, nu lasaa aceasta afectiune sa te sperie: astigmatismul nu este un „stigmat”. De fapt, este doar o afectiune comuna. Ochii astigmatici cu un cilindru de cel putin -0,75 DC se gasesc la aproximativ 41% din populatie.

Astigmatismul dupa 40 de ani

Incepand cu varsta de 40 de ani, o persoana poate incepe sa devina presbiopa. Presbiopia este o afectiune in care ochiul nu se mai poate focaliza corect imaginea obiectelor situate la apropiere. Unele activitati precum cusutul, cititul devin dificil de realizat din acest moment.

Presbiopia este considerata drept o parte naturala a procesului de imbatranire a ochiului in care cristalinul din interiorul ochiului devine mai putin flexibil, determinandu-te sa pierzi capacitatea de focaliza corespunzator imaginea obiectelor situate la aproapiere.

Dacă intampini probleme cu tiparirea ziarelor mici sau cu citirea meniurilor in conditii de iluminare slaba, presbiopia este de vina. La fel ca în majoritatea celorlalte probleme de vedere, prezbiopia este corectata in mod obisnuit cu ochelari sau lentile de contact progresive sau multifocale. Lentilele de contact multifocale sunt realizate special pentru persoanele care au prezbiopie. Acestea contin mai multe zone de corectie a vederii in loc de una singura, ceea ce permite ambelor ochi sa lucreze impreuna, astfel incat sa poti vedea lucrurile atat de aproape, cat si la distanta cu un singur dispozitiv de corectie si sa asigure o tranzitie mult mai usoara de la vedere de aproape la cea la distanta.

Cu toate acestea, lentilele de contact făcute atat pentru persoanele cu astigmatism, cat si pentru presbiopie nu au existat intotdeauna. Din fericire, acest lucru s-a schimbat in momentul actual.  Astfel, exista optiunea pentru pacientii cu astigmatism trecuti de 40 de ani de a utiliza un set de lentilele de contact multifocale  moi, Proclear Multifocal Toric, pentru a corecta, atat astigmatismul, cat si presbiopia.

Aceste tipuri de lentile de contact multifocale Proclear Multifocal Toric sunt fabricate dintr-un material revolutionar pe baza de silicon-hodrogel, considerat o alternativa sanatoasa la lentilele de contact din hidrogel, deoarece sunt capabile sa permita trecerea unei cantitati sporite de oxigen catre cornee.

Asadar, daca ai depasit deja pragul psihologic al varstei de 40 de ani si ai suferit din tinerete de astigmatism, nu este un motiv de panica! Inovatia din domeniul oftalmologic in materie de lentile multifocale permite buna gestiune a celor doua afectiuni destul de suparatoare, si anume, astigmastismul, combinat cu presbiopia. Solutia de corectie optima pentru tine va fi stabilita, desigur, in colaborare cu medicul tau oftalmolog, dupa o evaluare preliminara amanuntita. Astfel, ochii tai vor functiona, intotdeauna, la parametrii cei mai ridicati.

Functionarea lentilelor multifocale

Lentilele multifocale, cunoscute si sub denumirea de lentile progresive permit atat corectarea deficientelor de vedere la distanta, cat si a celor aferente vederii de aproape cu un singur produs.

Principala diferenta dintre acestea si cele bifocale se refera la lipsa liniei de departajare a zonelor destinate fiecarui tip de vedere. Astfel, ochelarii de vedere care includ lentilele multifocale moderne sunt mai avantajosi din punct de vedere estetic.  In plus, aceste lentile nu mai dau senzatia de vedere incetosata si nu mai obosesc ochii la fel de mult.

Principalul dezavantaj al lentilelor multifocale este reprezentat de pretul mai mare de achizitie a acestor produse in comparatie cu alte produse disponibile.

Cand este recomandat sa alegi lentile multifocale?

Persoanele diagnosticate cu prezbiopie pot corecta deficientele de vedere aferente cu ajutorul ochelarilor cu lentile multifocale de ultima generatie. Lentilele pot fi folosite si atunci cand suferi de astigmatism si ai depasit varsta de 40 de ani, iar capacitatea vizuala se modifica foarte rapid.

Aceste lentile reprezinta optiunea ideala pentru persoanele active, dinamice, care nu vor sa opteze pentru mai multe perechi de ochelari pentru a corecta atat defectele de vedere la distanta, cat si oe cele specifice vederii de aproape.

Cele mai noi modele de lentile multifocale sunt caracterizate de un grad de adaptabilitate sporit fata de lentilele progresive mai vechi.

Comentarii