Modificare importantă la Codul Penal: Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol

luni, 19 decembrie 2022, 16:15
1 MIN
 Modificare importantă la Codul Penal: Actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol

Actual sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol, au decis, luni, deputaţii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, care au votat favorabil o iniţiativă legislativă privind creşterea consimţământului în România. Iniţiativa a fost adoptată sub presiuneea societăţii civile. Comunitatea Declic a adus, în Parlament, chiar în faţa sălii Comisiei Juridice din Parlament, o statuie de 2 metri care reprezintă suferinţa unui copil abuzat sexual.

”Este o victorie a societăţii civile. Peste 100 de mii de cetăţeni s-a făcut scut în jurul copiilor abuzaţi sexual şi le-au cerut parlamentarilor o lege eficientă care să protejeze minorii. Pe legea veche, era o chestiune de noroc dacă o agresiune sexuală împotriva unui minor era încadrată ca viol sau act sexual cu minor. A devenit o obişnuinţă ca agresiunile să fie încadrate de instanţe ca acte sexuale cu un minor, o pedepasă mai mică în comparaţie cu violul. De cele mai multe ori făptuitorul era lăsat în libertate. Doar una din patru agresiuni sexuale era considerată viol, indiferent de vârsta victimei”, a declarat pentru G4Media.ro Denisa Soare, reprezentanta comunităţii Declic.

Comunitatea Declic, prin vocile a peste 100.000 de cetăţeni care au semnat petiţia anti-viol, le-a cerut parlamentarilor să legifereze ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

Cititi mai multe detalii pe G4MEDIA

 

Comentarii