Modificări de ultimă oră: Ce restricţii au intrat de azi în vigoare la Iaşi

luni, 09 noiembrie 2020, 02:50
3 MIN
 Modificări de ultimă oră: Ce restricţii au intrat de azi în vigoare la Iaşi

Portul măştii în aşa fel încât să acopere nasul şi gura este obligatoriu oriunde în afara domiciliului – spaţii publice, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă. Este una dintre modificările aduse Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de Covid-19. Este prevăzută şi munca la domiciliu (acolo unde specificul activităţii permite), dar şi împărţirea salariaţilor din instituţii şi societăţile de stat cu mai mult de 50 de angajaţi în grupe al căror program să fie decalat cu cel puţin o oră între ele. 

De asemenea, până la sfârşitul acestui an, „în baza hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi analizei situaţiei epidemidogice la nivel naţional, se pot dispune suspendarea activităţilor care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem on-line”. Un ordin al ministrului Educaţiei precizează şi perioada: de astăzi pentru următoarele 30 de zile. Inspectoratele şcolare „au obligaţia să asigure resursele educaţionale pentru elevii care nu au acces la tehnologie informaţională şi internet”, se arată în ordinul menţionat. Printre interdicţiile impuse de modificarea HG 856/2020 privind prelungirea stării de alertă se numără desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.

* Declaraţie pe propria răspundere – Circulaţia persoanelor este interzisă în intervalul ora 23.00-5.00, cu excepţia deplasărilor în interes de serviciu (profesional), pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată (inclusiv achiziţionarea de medicamente), pentru îngrijirea persoanelor vârstnice sau deplasările cu trenul/ avionul etc., cu prezentarea biletului. Deplasarea în interes profesional este justificată cu legitimaţia de serviciu sau adeverinţa angajatorului ori declaraţie pe propria răspundere. O asemenea declaraţie este necesară şi în scopul deplasării în interes personal. Ea trebuie să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

* Pieţele din municipiu – Dacă transportul în comun nu va fi modificat, existând doar recomandarea adresată ieşenilor de a nu se urca în mijloacele de transport aglomerate, organizarea pieţelor agroalimentare e ceva mai complicată. Astfel, comercianţii din Piaţa Independenţei (piaţă închisă) vor fi mutaţi în Piaţa Păcurari, iar vânzătorii de flori îşi pot continua activitatea în faţa pieţei. La fel, cei care vând în Piaţa Hala Centrală vor putea să continue activitatea în zona deschisă a acestei pieţe.

Magazinele din interior vor putea să funcţioneze în regim normal, cu condiţia respectării tuturor normelor sanitare impuse. Comercianţii de produse lactate din pieţele Alexandru cel Bun şi Nicolina îşi vor putea vinde produsele în exteriorul halelor special destinate, în incinta pieţei, dat fiind că temperaturile exterioare sunt suficient de scăzute ca să nu mai fie necesare vitrinele frigorifice. Produsele lactate vor fi în mod obligatoriu înfoliate sau ambalate, precizează un comunicat al Primăriei ieşene. Piaţa de Weekend ar putea fi extinsă dacă va exista o cerere mărită de produse, respectiv se va analiza posibilitatea prelungirii organizării şi în timpul săptămânii, se arată în acelaşi comunicat. Accesul în pieţe poate fi restricţionat dacă ele devin supraaglomerate.

Comentarii