De Business

Punem punctul pe știi

Moldovenii nu mai vor să aterizeze la Iași. S-ar putea deschide spațiul aerian

vineri, 18 martie 2022, 15:04
2 MIN
 Moldovenii nu mai vor să aterizeze la Iași. S-ar putea deschide spațiul aerian

Mai mulţi moldoveni, inclusiv din diasporă, le cer autorităţilor să anuleze decizia prin care a fost închis spaţiul aerian al Moldovei şi să permită zborurile civile dinspre şi spre Moldova, în situatia în care restricţiile de zbor impuse în contextul razboiului din Ucraina sunt trecute cu vederea când e vorba despre organizarea curselor charter pentru demnitarii străini care vizitează ţara, transportarea refugiaţilor sau a ajutoarelor umanitare.

Bloggerul Dragoş Galbur susţine că se apropie perioada sărbătorilor pascale, iar miile de moldoveni din străinătate, care vor să vină acasă, vor întâmpina dificultăţi, având în vedere că zborurile către Chişinău au fost redirecţionate la Iaşi.

„Vine Paştele, în aprilie. Ai închis spaţiul aerian până pe 25. Cum vor ajunge acasă zecile de mii, poate chiar sute de mii de oameni? Deja prevăd ce va fi la Albiţa şi Sculeni. Mi-am luat bilet la Chişinău, dar m-au redirecţionat la Iaşi. Şi încearcă să mă cumpere cu transport gratuit de la Iaşi la Chişinău. Păi frate, după patru ore de zbor, nu cred că mai am chef să mai fac 2-3 ore cu autocarul până la Chişinău, şi de acolo încă 2 ore la Bălţi, de asta şi am dat sute de euro la avion! Mai pe scurt, fix ca în pandemie, avem reguli, dar nu se aplică pentru toţi, pentru că mereu cineva e cineva, iar cineva nu-i cineva”, a scris Dragoş Galbur.

În context, Vicepremierul Andrei Spînu a declarat pentru presă că se analizează o opţiune care ar putea permite deschiderea spaţiului aerian pentru Moldova începând cu săptămâna viitoare.

„Acum specialiştii, inclusiv cei din securitate, analizează această opţiune. Dacă ea va fi una bună, atunci, probabil, la începutul săptămânii viitoare se va lua decizia pentru deschiderea spaţiului pe acea porţiune. Asta ar însemna că toate zborurile vor intra şi vor ieşi din ţară doar pe această porţiune”, a spus Spînu.

Aflați amănunte de pe adevarul.ro.

Comentarii