Moment istoric! Vămile din România si Republica Moldova s-au unit. Un singur control, de astăzi, la cele două frontiere, la Albiţa

sâmbătă, 15 aprilie 2023, 14:16
5 MIN
 Moment istoric! Vămile din România si Republica Moldova s-au unit. Un singur control, de astăzi, la cele două frontiere, la Albiţa

Jurnalistul Vitalie Cojocari a anunţat pe contul său de Facebook că verificările la Vama dintre România şi Republica Moldova se fac doar într-un singur punct, nu ca până acum. Cojocari povesteşte că a fost confuz la început, el neştiind că va fi controlat doar o singură dată.

“Prieteni, minunile există. Am trecut acum prin Vama Md-Ro, apoi am tras pe dreapta ca să vă spun această noutate… istorică!

Dar mai întâi să vă descriu ce surpriză mare am trăit. În primul rând, să ştiţi, trec prin vama asta de foarte mulţi ani, adică prin punctul de frontieră Leuşeni-Albiţa.

Astăzi ieşeam din Republica Moldova. Ajung la frontiera moldovenească, iar acolo poliţistul îmi face semn să trec prin vamă fără să opresc. Dezorientat, am oprit totuşi.

Omul, rămas în spate, îmi făcea semne, mergi, mergi, nu te opri în vama moldovenească. Am mers.  Când ajung în partea românească a frontierei, ce să vezi. Aici poliţiştii de frontieră, dar şi vameşii dintr-o parte şi alta a Prutului stăteau împreună şi verificau maşinile, actele.

Totul organizat, armonios, dar mai ales rapid! Şi atunci am înţeles.  Fraţilor, în sfârşit s-a săvârşit: cele două vămi, cea românească şi cea moldovenească s-au unit.

Vă rog să ţineţi minte acest moment istoric. Oficial, pe 15 aprilie 2023, la ora 08:00, autorităţile de frontieră şi vamale din Republica Moldova şi România s-au unit, adică “aplică un control coordonat în punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa, sensul de intrare în România”.

Dar să vi-i prezint şi pe înfăptuitorii acestei Uniri de la graniţă, vameşi şi ofiţeri de la Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova, dar şi de la Poliţia de Frontieră Română! Cei care au fost astăzi la muncă şi care s-au asigurat că totul va fi bine! I-am rugat şi au acceptat să facem câteva poze împreună.  Hai că se poate! Bravo, România! Bravo, Republica Moldova!”, scrie jurnalistul Vitalie Cojocari pe contul său de Facebook.

Precizari din partea Politiei de Frontiera: Începând cu data de 15.04.2023, ora 08.00, autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova implementează în PTF Albiţa rutier, pe sensul de intrare in România, controlul coordonat.

Activitatea se derulează în urma intrării în vigoare a Decretului privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albiţa (România) – Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.

Astăzi, 13 aprilie a.c., la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, şeful Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan IVAŞCU, a avut o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, domnul comisar şef Rosian VASILOI, în prezenţa cărora s-a semnat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa.

Regulamentul conţine principiile şi regulile cooperării pentru efectuarea, pe teritoriul României, a controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor care trec frontiera de stat prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa (România) — Leuşeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România.Totodată, pe timpul activităţii şefii celor două instituţii au făcut ultimele verificări în punctul de trecere pentru a se asigura că sunt îndeplinite toate condiţiile, atât din punct de vedere operativ, cât şi logistic pentru atingerea scopului principal al proiectului: simplificarea, fluidizarea şi coordonarea controlului traficului la frontieră.

Controlul coordonat se realizează atât de către poliţia de frontieră, cât şi de către autorităţile vamale ale celor două ţari, presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieşire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Diferenţa faţă de modalitatea anterioară de realizare a controlului constă în faptul că pe sensul de ieşire din Republica Moldova, în Punctul de Trecere a Frontierei Leuşeni, trecerea se va face fără control, iar oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa-rutier, în funcţie de tipul autovehiculului/priorităţii la control.

Pentru traficul internaţional de autoturisme microbuze şi autocare sunt destinate 5 artere de control, iar pentru mijloacele de transport marfă sunt alocate alte 5 benzi.

Din punct de vedere operaţional, implementarea controlului coordonat va contribui la procesarea cât mai rapidă a fluxurilor de persoane şi mijloace de transport.

Autorităţile de frontieră din cele două state cooperează permanent pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat, iar prin acţiunile de patrulare desfăşurate în comun se asigură schimbul operativ de informaţii în domeniul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Informaţii de background:

Lungimea frontierei dintre România şi Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaţionalizate şase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internaţional.

În primul trimestru al acestui an, punctele de trecere de la graniţa cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire. Dintre acestea, 755.000 de persoane au trecut prin PTF Albiţa.

Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 660.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 130.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare. Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliţia de Frontieră, şi alte autorităţi responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

 

 

Comentarii