De Business

Punem punctul pe știi

Morgan Stanley susţine că plafonarea preţurilor la energie va limita eforturile de a limita consumul

vineri, 14 octombrie 2022, 14:14
1 MIN
 Morgan Stanley susţine că plafonarea preţurilor la energie va limita eforturile de a limita consumul

Plafonarea preţurilor la energie, în mai multe state europene, va distruge eforturile de a limita consumul, arată un studiu Morgan Stanley, citat de Bloomberg. Şi cercetătorii de la Rystad – o companie de cercetare în domeniul energetic – arată că plafonarea preţurilor la energie „stimulează” consumul mare. „Eforturile Europei de a reduce cererea de energie în această iarnă riscă să fie deraiate de măsurile guvernamentale de a atenua impactul economic al creşterii costurilor la combustibil şi energie.

Analiştii de la Morgan Stanley la Rystad Energy AS şi Citigroup Inc. susţin că plafonarea preţurilor şi subvenţiile erodează urgenţa de a reduce consumul într-un moment în care Europa se confruntă încă cu o luptă pentru a menţine casele calde şi luminile aprinse în lunile următoare.

„Negativ este că va crea o cerere artificial mare. Consumatorii vor fi mai puţin motivaţi să economisească energie”, a spus Fabian Ronningen, analist la Rystad Energy”, scrie Bloomberg.

Agenţia arată că statele europene au făcut eforturi de a înlocui importurile din Rusia, dar o iarnă mai grea, mai puţină energie eoliană sau hidro sau orice alt incident major ar putea duce la tăieri ale curentului sau chiar un blackout. În consecinţă, apreciază Bloomberg, este crucial să se reducă consumul.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

Comentarii