Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Mort înhumat prin scufundare în apă

GALERIE
cimitir, inormantare, inundatie2
  • cimitir, inormantare, inundatie2
- +

Experienţă şocantă pentru o familie din Botoşani, care a fost nevoită să îşi îngroape o rudă în condiţii umilitoare, la Cimitirul Pacea. Înainte de înmormântare, oamenii s-au trezit că cripta este inundată pe aproape toate cele trei nivele şi au trebuit să găsească singuri o soluţie pentru a putea continua ritualul de înhumare, deoarece cei de la cimitir au spus că nu se ocupă cu aşa ceva.

Fiica defunctului spune că părinţii ei au concesionat locul pentru criptă în urmă cu cinci ani, când a murit o soră de-a ei, din cauza unei boli grave. Cripta a fost construită pe trei nivele. După înmormântarea surorii, cripta a fost acoperită şi nu a mai umblat nimeni la ea până în urmă cu câteva zile, când femeia a fost nevoită să îşi îngroape tatăl. Cu o seară înainte, femeia a fost anunţată că două dintre cele trei nivele sunt inundate, iar pentru că nu mai putea amâna înmormântarea, a fost nevoită să recurgă la o soluţie extremă: să scoată apa din mormânt şi să îşi îngroape tatăl în acele condiţii.

„Am venit joi seară să scoatem capacul şi m-a sunat domnul care s-a ocupat de mormânt şi mi-a spus că este multă apă şi să facem ceva ca să scoatem apa de acolo. Am venit vineri dimineaţă şi am vorbit cu cineva din administrația cimitirului, dar mi-a spus că nu are tarif pentru scos apa. Am cerut măcar o pompă, dar mi-a spus că nu deţin nici pompă, nimic, şi să ne descurcăm singuri”, a spus Mihăiţă Hrom, ginerele defunctului.

„Am plătit nişte oameni şi au sos cu găleţile”
În acest context, oamenii nu au mai putut să-şi plângă ruda care trecuse la cele veşnice, ci au fost nevoiţi să caute soluţii pentru a scoate apa din mormânt.

„Aici sunt trei locuri, unde este îngropată şi sora mea. Este tip cavou, zidit, cimentuit. Când am văzut apa aia până sus am avut un şoc. Am făcut un atac de panică.

Am plătit nişte oameni şi au scos cu găleţile, dar tot nu au reuşit să scoată toată apa. Când am ajuns la cimitir, la ora unu, tatăl meu a fost pus în apă. A fost băgat sicriul 20-30 de centimetri în apă. Acum, după trei-patru zile, apa ar putea fi din nou până la nivelul trei. Ar trebui ca toată lumea să ridice capacul la morminte şi să vadă despre ce este vorba. Sicriul surorii era complet cufundat în apă şi apa avea un miros de putrefacţie când am deschis mormântul. Ni s-a spus că cineva şi-a făcut o canalizare pentru mormânt şi dacă ne-ar interesa, putem să facem şi noi la fel”, a spus Mirela Hrom, fiica celui decedat.

Oamenii se gândesc acum că acea zonă a cimitirului Pacea, din zona terenului de sport, ar putea fi cu probleme, iar rudele celor îngropaţi acolo ar putea afla că şi criptele lor sunt pline cu apă. De altfel, în zonă sunt mai multe camere pentru colectoarea apelor din izvoarele subterane pe tot versantul acelui deal, dar acestea sunt pline tot timpul.

Mai mult, pe monitorulbt

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri