Multă gargară. Cea mai săracă şedinţă a consilierilor judeţeni a durat un timp record

joi, 20 septembrie 2018, 01:56
3 MIN
 Multă gargară. Cea mai săracă şedinţă a consilierilor judeţeni a durat un timp record

Gargară multă şi bătutul apei în piuă din belşug: întrunirea de ieri a Consiliului Judeţean a fost un noian de schimburi de replici înaintea unor voturi cu rezultat pe care îl ştia toată lumea.

Şedinţa de ieri a consilierilor judeţeni, una dintre cele mai sărace în proiecte (30, dintre care au mai rămas „în cursă“ 28), a avut o durată record: patru ore. Ordinea de zi a fost întoarsă pe toate părţile după ce, cu o zi înainte, opoziţia (PNL şi PMP) pără­sise discuţiile din comisiile reunite la pro­iectul de hotărâre nr. 26. Acesta pro­punea schimbarea conducerii conducerii Şcolii Populare de Arte „Titel Popovici“, unde directorul este subiectul unei anchete a procurorilor. Tot spre deosebire de în­trunirile precedente, majoritatea PSD-ALDE s-a prezentat cu toţi consilierii (16 plus 3), hotărâtă să treacă toate proiectele, ceea ce s-a şi întâmplat. Cu excepţia celor două propuneri, 26 şi 27, care se bazau pe un articol din Codul Muncii declarat neconstituţional. Chiar şi aşa, a fost nevoie de mai bine de jumătate de oră pentru ca ordinea de zi să fie adoptată.

Mircea Ma­nolache a fost în vervă, marcând mai multe puncte. Primul a fost comparaţia dintre directorul instituţiei de învăţământ menţio­nate şi preşedintele CJ.

„Sunt convins că, în luna octombrie, ne vom lovi de două proiecte cu privire la faptul că atât dl. vicepreşedinte Chirilă, cât şi dv., aveţi un dosar, respectiv o plângere la DNA. Eu cred că şi dumneavoastră sunteţi în aceeaşi situaţie“, a spus liderul UNPR Iaşi.

După mai multe luări de cuvânt ferme, inclusiv din partea colegilor de la PSD, Maricel Popa a cedat şi a supus la vot eli­minarea celor două proiecte legate de Şcoala Populară de Arte.

Drumuri – Consilierii s-au „împiedicat“ apoi de propunerea contractării unui credit de angajament în valoare de aproa­pe 110 milioane de lei pentru asfaltarea a 198 km de drum judeţean. Preşedintele CJ a adăugat amendamentul care comple­tează lucrările cu podeţe, şanţuri, parapeţi şi marcaje, iar Alin Aivănoaei a cerut ca lista de drumuri să fie discutată în prealabil de li­derii grupurilor politice din CJ. Şi aici dis­cuţiile s-au prelungit, pentru ca, până la urmă, proiectul să treacă cu vor unanim.

Centrul de Excelenţă – Ceva mai târziu, propunerea de „iniţiere a demersurilor în vederea participării Judeţului Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi în calitate de par­tener privilegiat alături de ISJ în iniţiativa de sprijinire a participării elevilor supradotaţi de pe raza Judeţului Iaşi la activităţile Centrului de Excelenţă Iaşi“ s-a dovedit la fel de complicată ca şi titlul. Mircea Ma­nolache a făcut observaţia că actualul centru a fost înfiinţat cu cinci ani în urmă prin ordin al ministrului Educaţiei şi că nu CJ poate decide înfiinţarea altuia. După dis­cuţii prelungite, şi acest proiect a trecut, fără să se mai precizeze unde ar urma să funcţioneze „noul“ centru. Sorin Afloarei, de la liberali, a fost singurul care a spus pe şleau că totul porneşte de la conflictul dintre ISJ şi Primărie.

Aeroportul – În final, a fost adoptat şi Planul de administrare al Aeroportului, prezentat în aceeaşi formă ca la şedinţa de luna trecută – când a fost scos de pe ordinea de zi pe motivul lacunelor invocate de consilierii PNL şi PMP şi în lipsa mai multor membri ai coaliţiei majoritare. De data aceasta, corecturile au fost făcute ad-hoc, iar proiectul a trecut doar cu voturile celor de la PSD, ALDE şi UNPR. Consilierii PMP s-au abţinut, iar cei ai PNL nu au participat la vot. Preşedintele CA al Aero­portului a anunţat că, la şedinţa următoare a CJ, va prezenta un „raport cu neconformităţi“ constatate la aerogară începând cu 2013.

Comentarii