Muraru a cerut explicații pentru retrogradarea autostrăzii A8 în lista de investiții

luni, 06 decembrie 2021, 11:48
2 MIN
 Muraru a cerut explicații pentru retrogradarea autostrăzii A8 în lista de investiții

Șeful PNL Iași, Alexandru Muraru, a trimis o interpelare la Ministerul Transporturilor pentru a afla de ce Autostrada A8 nu mai este în lista priorităților cuprinse în Planul Investițional 2020 – 2030.

"La prima oră a acestei dimineți am transmis o interpelare Ministerului Transporturilor pentru a afla care sunt motivele pentru care Autostrada A8 a fost "retrogradată" din lista priorităților cuprinse în Planul Investițional 2020 – 2030.

Autostrada Ungheni – Iași – Tg. Mureș este unul dintre proiectele cele mai importante pentru întreaga Regiune de Nord-Est. Acest obiectiv de investiții este necesar pentru că reprezintă șansa la dezvoltare economică pentru întreaga regiune de peste 4 milioane locuitori și un instrument facil în vederea reducerii decalajelor sociale și economice față de vestul Europei.

Totodată, autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni face parte din structura centrală (core network) a rețelei de transport TEN-T (trans-European transport network), ceea ce creează premisele pentru a fi realizată prin finanțări nerambursabile.

Cu toate acestea, într-un mod inexplicabil, Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Planului Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030 ”retrogradează” proiectul autostrăzii A8 în spatele altor proiecte scoase ca din joben, proiecte secundare și imature din perspectivă tehnică.

Deși se specifică faptul că Planul Investițional reprezintă actualizarea Strategiei de Implementare a Master Planului General de Transport al României, având în vedere perioada de tranziție între cele două exerciții financiare multianuale 2014-2020 respectiv 2021-2027 și analizând necesitatea corelării politicilor publice relevante în vederea realizării obiectivelor de infrastructură necesare la nivel național, acest demers guvernamental a condus la schimbarea priorităților naționale asumate prin Lege și eliminarea ierarhizării implementării proiectelor.

Consider că Autostrada Unirii a făcut progrese însemnate în ultimii 2 ani în vederea întocmirii documentațiilor tehnice.

În acest sens am solicitat precizări față de cum va respecta Ministerul Transporturilor politica TEN-T a Uniunii Europene dacă proiectul autostrăzii A8 Ungheni – Iași – Tg. Neamț, aflat pe coridorul principal, nu este prioritizată pentru a fi construită până în 2030 în documentul Planul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030", a scris Alexandru Muraru pe Facebook.

VEDEȚI ȘI:

ALERTA: Guvernul “buşeşte” dur Autostrada Unirii. Zece ani in plus, puşi din pix! – AICI

Comentarii