Muşcaţii de căpuşe dau năvală la Urgenţe: încă 10 în ultima gradă

joi, 19 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Muşcaţii de căpuşe dau năvală la Urgenţe: încă 10 în ultima gradă

Zece ieşeni le-au cerut ajutor medicilor din Urgenţe speriaţi de muşcăturile de căpuşe pe care le prezentau, după ce alţi nouă au ajuns aici din acelaşi motiv luni. Potrivit medicilor din Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, garda trecută, zece bolnavi, bărbaţi şi femei cu vârste până în 45 de ani, au fost consultaţi pentru că prezentau plăgi muşcate de căpuşe.

Pacienţii au fost evaluaţi în UPU şi apoi au fost dirijaţi la domiciliu, cu recomandare de tratament cu antibiotic şi evaluare la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“. Conform specialiştilor, dacă observaţi pe piele o căpuşă, este important să nu încercaţi să o desprindeţi trăgând-o cu unghia, doarece riscaţi să o rupeţi şi să îi rămână capul în piele. Dacă încercaţi să o trageţi afară strângând de corpul ei, atunci riscaţi să goliţi intestinul căpuşei în corpul dumnevoastră şi să „căpătaţi“ bacteria borrelia, aceasta fiind găzduită în intestin.

În cazul în care nu aveţi o pensetă adaptată, sau un instrument din plastic special conceput, este recomandat să mergeţi la medic pentru extragere. Muşcăturile de căpuşă sunt, de obicei, nedureroase. De cele mai multe ori, oamenii nu observă că au fost muşcaţi. Manifestările bolilor transmise de căpuşe infectate – 2-4% din total – debutează la câteva zile sau săptămâni după muşcătură. După muşcătura unei căpuşe, oamenii pot dezvolta următoarele simptome: febră, simptome asemănătoare gripei, amorţeală, erupţii cutanate, slăbiciune, durere şi inflamaţie a articulaţiilor, palpitaţii, scurtarea respiraţiei, greaţă şi vărsături. Primul semn al infecţiei este eritemul migrator. 

 

 

Comentarii