Naţionaliştii basci sprijină la rândul lor reînvestirea lui Pedro Sanchez în fruntea guvernului Spaniei

vineri, 10 noiembrie 2023, 20:39
1 MIN
 Naţionaliştii basci sprijină la rândul lor reînvestirea lui Pedro Sanchez în fruntea guvernului Spaniei

Naţionaliştii basci PNV, aşa cum era de aşteptat, şi-au dat vineri acordul asupra reînvestirii prim-ministrului spaniol în exerciţiu, Pedro Sanchez, acum asigurat că dispune de majoritate absolută în Parlament, informează France Presse.

Acest acord cu Partidul Naţionalist Basc, care are cinci deputaţi, vine a doua zi după anunţul sprijinului indispensabil esenţial al celor şapte deputaţi ai formaţiunii separatistului catalan Carles Puigdemont în învestitura premierului socialist pentru un nou mandat.

Data dezbaterii şi votul de învestitură urmează să fie stabilite de preşedintele Camerei Deputaţilor, dar ar trebui a priori să aibă loc săptămâna viitoare.

Cu sprijinul extremei stângi, al partidelor basce şi catalane şi al unei mici formaţiuni din Canare, Sanchez, plasat pe locul al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, în urma Partidului Popular (PP) va putea conta pe 179 de voturi în timp ce majoritatea absolută este stabilită la 176 voturi în Camera Deputaţilor.

Acordul dintre socialiştii lui Sanchez şi formaţiunea lui Puigdemont a provocat o controversă aprinsă în Spania. În schimbul sprijinului partidului său, Puigdemont a obţinut o lege de amnistie pentru separatiştii urmăriţi în justiţie, în special pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017. Opoziţia de dreapta, extrema dreaptă şi o parte a magistraturii sunt împotriva acestei amnistii.

 

 

 

Comentarii