Niculiţă vrea să ridice şapte blocuri cu 10 etaje în Copou. De unde vin banii?

miercuri, 16 ianuarie 2019, 02:50
4 MIN
 Niculiţă vrea să ridice şapte blocuri cu 10 etaje în Copou. De unde vin banii?

Complexul rezidenţial e propus pe 3,5 hectare în zona aleii Sadoveanu şi ar urma să aibă 1.120 de apartamente. „Va fi un proiect mare, pe 2 ha va fi amenajată o grădină publică, iar parcarea subterană va fi pe două niveluri în subteran”, ne-a declarat investitorul imobiliar.

Municipalitatea a publicat ieri lista autorizaţiilor de construire emise în luna decembrie 2018. În afară de „tradiţionalele” branşamente şi racorduri la reţele de utilităţi, Primăria a dat undă verde şi în cazul a nouă proiecte imobiliare distincte ce însumează peste 20 de blocuri cu peste 1.500 de apartamente. Cel mai mare proiect este pe aleea Mihail Sadoveanu, pe platoul aflat la nord de str. Viticultori.

Proiectul prevede construirea a 7 blocuri, fiecare cu câte 10 etaje. Complexul rezidenţial ar urma să cuprindă 1.120 apartamente, dintre care 280 apartamente cu 1 cameră, 560 apartamente cu 2 camere şi 280 apartamente cu 3 camere. Investiţia totală este estimată la aproape 50 milioane euro. „Se propune realizarea unui complex rezidenţial cu spaţii de locuit (la etajele 1-10 în blocurile C1-C7), spaţii pentru dotări şi servicii (la parter în cele 7 blocuri şi în corpurile D1-D5), spaţii pentru parcare, spaţii tehnice, spaţii pentru depozitare, adăposturi de apărare civilă, spaţii pentru evacuare pietonală în exterior – la subsol şi demisol, precum şi un spaţiu central de tip parc pentru petrecerea timpului în aer liber”, se arată în actul de autorizare 1334/2018. Din informaţiile „Ziarului de Iaşi”, beneficiarul autorizaţiei este Daniel Niculiţă, el achiziţionând terenul de 35.500 mp la sfârşitul anului 2017. Proiectul nu a trecut printr-o etapă de consultare publică întrucât vechiul proprietar a propus Planul Urbanistic Zonal (PUZ) acum mai bine de 10 ani, iar Consiliul Local a aprobat indicatorii urbanistici în 2009.

Contactat telefonic, Niculiţă a confirmat că el este beneficiarul actului urbanistic. „Doar pentru a scoate autorizaţia, costurile ajung la 200.000 euro, iar proiectul este 400.000 euro. Va fi un proiect mare, pe 2 ha dintre cele 3,5 ha va fi amenajată o grădină publică, aşa cum este la Palas, iar parcarea subterană va fi pe două niveluri în subteran”, a declarat ieri Daniel Niculiţă. El a adăugat că va începe pe cont propriu investiţia, pe care a estimat-o între 40 şi 50 milioane euro, dar nu a exclus ca, pe viitor, să intre într-un parteneriat cu un fond de investiţii sau cu o instituţie bancară.

Firma-paravan a unui consilier local ridică două blocuri în Centru

Un alt proiect autorizat în decembrie aparţine companiei Rafant Company SRL, firmă controlată indirect de consilierul local Florin Boca (PSD), în acte figurând sora lui. PUZ-ul aferent investiţiei din zona std. Sf. Andrei şi str. Splai Bahlui mal stâng a fost aprobat încă din septembrie 2017, dar proiectul a fost blocat la Comisia de monumente istorice. Comisia a redus din regimul de înălţime propus iniţial, astfel că Rafant poate construi două tronsoane: unul cu 7 etaje, iar celălalt cu 5 etaje, în total 87 de apartamente. Compania are în proprietate o suprafaţă de peste 2.200 mp. Florin Boca a negat în trecut că are legături cu firma, deşi una din adresele de contact ale societăţii este adresa sa de e-mail, iar, la achiziţia terenului necesar, plata s-a făcut parţial şi cu apartamente pe care Boca le-a ridicat într-o „locuinţă individuală” în zona Colina Însorită. Ulterior, peste noapte, „locuinţa individuală” cu 14 camere a devenit locuinţă colectivă cu 14 apartamente care au fost înstrăinate de Rafant, după ce compania a achiziţionat de la Boca imobilul construit.

Alte 13 blocuri cu 340 de apartamente

În ciuda blocajului din piaţa imobiliară – vânzările au scăzut semnificativ în ultimul an, în luna decembrie au fost aprobate încă şapte proiecte imobiliare ce cuprind 13 blocuri în care ar urma să fie amenajate 340 apartamente. Unul dintre proiecte aparţine firmei ICPE Trafil şi va fi implementat pe bd. Dimitrie Mangeron în spatele facultăţilor tehnice: 190 de apartamente în 2 tronsoane de bloc. Pe fundac Bucium, Fundaţia Camera de Arbitraj şi Mediere a primit undă verde pentru 4 tronsoane de bloc cu 52 de apartamente, iar pe str. Zorilor (zona Cimitirului Eternitatea) Antrepriza Ideal Casa SRL a obţinut autorizaţie pentru 3 tronsoane de bloc cu 31 apartamente.

Alte blocuri urmează să fie ridicate pe şos. Voineşti 44M (un bloc cu 25 apartamente, beneficiar persoană fizică), în Moara de Vânt (un bloc cu 8 apartamente, beneficiar Swiss Italy Group), str. Vişan 46 (un bloc cu 12 apartamente, beneficiar Zen Residence SRL) şi pe aleea Tudor Neculai 45C (un bloc cu 22 apartamente, beneficiar persoane fizice). „Ziarul de Iaşi” a scris în ediţia de ieri că vânzările de locuinţe în judeţul Iaşi au scăzut cu 36% în 2018 faţă de 2017. Cu toate acestea, în unele zone din municipiul Iaşi, în special în Centru, vânzările de apartamente se menţin la nivelul anilor 2015 – 2017, perioadă considerată de unii analişti imobiliari drept un „vârf” în tranzacţii, după criza economică. 

Comentarii