Norul de praf de peste Nistru a trecut. Explicaţii de la Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi

marți, 30 august 2022, 01:50
1 MIN
 Norul de praf de peste Nistru a trecut. Explicaţii de la Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi

Calitatea aerului se înscria luni în trendul valorilor obişnuite înregistrate cu o săptămână înainte atât la indicatorul PM10, cît şi pentru ceilalţi indicatori de calitate a aerului măsuraţi de Agenţia de Protecţie a Mediului Iaşi prin intermediul reţelei automate de monitorizare. 

Agenţia precizează că încă de sâmbătă concentraţiile măsurate automat pentru microparticulele de praf din aer reveniseră la normal în zona staţiilor IS2 Cantemir, IS4 Aroneanu şi IS5 Tomeşti. PM10 sunt numite particulele cu diametrul de până la 10 microni (0,01 mm). Pentru comparaţie, grosimea unui fir de păr este de 50-70 de microni.

Potrivit APM, valorile maxime au fost atinse marţea trecută, aproape 450 micrograme/mc, în vreme ce în prima zi a săptămânii în curs indicatorii au coborât sub 50 de micrograme/mc, valoarea maximă admisă.

„Valorile crescute înregistrate de APM Iaşi la indicatorul PM10 în perioada 23-27.08.2022 pot fi puse pe seama transportului masei de aer încărcată cu particule de praf saharian, dinspre est către vest-sud-vest, care s-a manifestat deasupra zonei noastre în acest interval de timp, conform informaţiilor emise de Administraţia Naţională de Meteorologie”, precizează Agenţia ieşeană de Mediu.

Pentru ceilalţi indicatori, valorile înregistrate n-au fost semnificativ mai mari faţă de cele înregistrate în zilele anterioare acestei perioade, adaugă sursa citată. 

Comentarii