Nu ne sunt toţi prieteni pe pământul ăsta

joi, 11 martie 2021, 02:50
4 MIN
 Nu ne sunt toţi prieteni pe pământul ăsta

Dacă într-adevăr serviciile de informaţii şi-au vaccinat agenţii în spaţii comune, la grămadă, şi un Excel la care avea acces un „pârlit” ca Voiculescu i-a „dat în gât”, atunci tot răul spre bine. Astea nu sunt servicii secrete, trebuie urgent desfiinţate. Dar intuim că nu acesta e motivul real al scandalului.

Aceste rânduri sunt scrise la mai bine de 48 de ore de când premierul Florin Cîţu a invocat o anchetă a Corpului de Control al Guvernului la Ministerul Sănătăţii, după ce instituţia condusă de Vlad Voiculescu şi-a „permis” să facă publice date despre numărul de teste COVID, defalcat pe judeţe, şi despre toate centrele de vaccinare. În aceste două zile, premierul Cîţu, şeful campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă şi fostul ministru Nelu Tătaru nu au reuşit să explice concret opiniei publice motivele pentru care o anchetă ar fi necesară. Au insistat pe ideea că avem nevoie de transparenţă, dar transparenţa se face cu „aviz”.

Un răspuns ceva mai coerent, vorba vine, a oferit ministrul de Interne. „Nu este normal ca listele să fie publicate cu adrese privind sistemul de apărare, de ordine publică. Înţeleg că era vorba şi despre serviciile de informaţii. Vezi adresa strada X, nr Y şi constaţi că acolo s-au vaccinat cetăţeni din structurile respective. Din acel moment poţi să te aştepţi, că nu ne sunt toţi prieteni pe pământul ăsta, dar pot veni să fotografieze, să filmeze… Nu mi se pare normal să dăm publicităţii”, a reacţionat Lucian Bode.

Cu alte cuvinte, Voiculescu le-a dat ocazia spionilor ruşi, peruani sau klingonieni să-i fileze şi deconspire pe ai noştri în momentul când se inoculau. Şocantă explicaţie! Ne şi imaginăm zeci de oameni cu gulerul tras peste gât şi un ziar găurit în mână stând la coadă să se vaccineze pe treptele unei clădiri publice din Bucureşti. Dacă într-adevăr serviciile de informaţii şi-au vaccinat agenţii în spaţii comune, la grămadă, şi un Excel la care avea acces un „pârlit” ca Voiculescu i-a „dat în gât”, atunci tot răul spre bine. Astea nu sunt servicii secrete, trebuie urgent desfiinţate. Dar intuim că nu acesta e motivul real al scandalului. De fapt, inclusiv Bode, înainte să invoce la derută serviciile, vorbeşte despre ce a durut cu adevărat: „sistemul de apărare şi de ordine publică”. Adică mahării din armată şi poliţie cărora li s-au rezervat clădiri speciale pentru vaccinare alături de familie, amantă, căţel şi purcel. Or aceste clădiri sunt exclusiviste nu prin destinaţia lor profesională, ci pentru că sunt „secrete”, nu apar în sistem. Nu poţi tu, ditamai comisarul şef, să te imunizezi şi să afle plebea de pe internet unde ai făcut-o. Aceste sensibilităţi, moştenite din privilegii şi orgolii de neam prost, au fost cel mai probabil scânteia care a aprins conflictul din Guvern.

Cealaltă posibilă explicaţie ţine de interese opace, cu substrat politic. ZDI a solicitat pe tot parcursul anului trecut informaţii de la Ministerul Sănătăţii privind numele firmelor care participă la licitaţia pentru proiectarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi. Procedura de selecţie era încheiată din februarie 2020. „Dosarul achiziţiei nu are caracter public”, insista ministerul de resort, condus la acea vreme de Nelu Tătaru. Schimbarea şefului de la Sănătate, odată cu învestirea Guvernului Cîţu, s-a tradus şi printr-o schimbare de abordare. Cum să nu fie publice ofertele?, s-au mirat cei din subordinea lui Voiculescu, iar la câteva zile numele firmelor erau urcate în SICAP. În acest caz nu mai e vorba despre spioni, ci despre voinţa politică a unui ministru- liberalul Tătaru – de a ţine la sertar informaţii cu caracter public. De ce? Probabil pentru că „nu ne sunt toate firmele prietene pe acest pământ”. Altfel spus, naivitatea, aparentă sau nu, cu care Voiculescu a apăsat pedala transparenţei deranjează în grupuri de interese din PNL şi Guvern, găşti care s-au coagulat în jurul controlului preferenţial (între prieteni) la informaţii cu caracter public.

Later Edit: SRI şi STS şi-au dat acordul pentru ca datele să fie publicate, a dat asigurări Ştefan Voinea, consilierul de la Sănătate care s-a ocupat de transparentizarea datelor. Deci nu serviciile secrete trebuie desfiinţate urgent, ci grupurile de interese care au confiscat accesul la informaţii publice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii