De Business

Punem punctul pe știi

Numirea unui nou şef la Direcţia Regională de Finanţe se amână din cauza negocierilor de la Vamă

vineri, 11 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Numirea unui nou şef la Direcţia Regională de Finanţe se amână din cauza negocierilor de la Vamă

Surse politice afirmă că în aceste momente se poartă negocieri pentru trecerea Autorităţii Vamale în subordinea Ministerului de Finanţe.

Răsturnare de situaţie în cazul numirii unui nou director general la Finanţele ieşene în locul lui Paul Ciobanu. Se pare că acesta va rămâne în continuare la cârma Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, cel puţin până la încheierea preluării structurilor vamale din ţară de către nou-înfiinţata Autoritatea Vamală Română, care scoate vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). În urmă cu câteva săptămâni se vehicula faptul că Paul Ciobanu ar putea fi înlocuit luna aceasta de Doru Viorel Alupoaei, şef adjunct colectare în cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Botoşani. Ciobanu se află la conducerea DGRFP Iaşi de la începutul lunii decembrie 2019.

Însă, potrivit unor surse politice, cum în prezent se poartă negocieri pentru împărţirea funcţiilor pentru Autoritatea Vamală Română, schimbarea şefului Fiscului ieşean este ultimul lucru la care se gândesc cei din coaliţia de guvernare, astfel că momentul este amânat. Personalul Autorităţii este compus din demnitari, înalţi funcţionari publici, funcţionari publici cu funcţii generale, specifice, cu statut special şi personal contractual, fiind vorba în total de 3.060 de funcţii publice (inclusiv preşedintele, vicepreşedintele şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor).

Preşedintele va fi numit de premier, la propunerea Ministrului Finanţelor. Autoritatea se află în subordinea Ministerului Finanţelor, la fel ca ANAF, preluând de la ANAF şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al ANAF, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.

Totuşi, compartimentele funcţionale din cadrul acestor instituţii urmează a fi reorganizate, posturile şi personalul fiind preluate cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat şi în noua structură organizatorică. La nivel regional vor funcţiona 7 direcţii regionale vamale. Aria de competenţă teritorială a Direcţiei Regionale Vamale Iaşi, avându-l ca şef pe Dănuţ Bolohan, include judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. Prin înfiinţarea Autorităţii Vamale Române se urmăreşte combaterea fenomenelor de fraudă vamală şi fiscală în domeniul produselor accizabile. 

 

 

Comentarii