O femeie a călcat în centrul orașului pe un capac de canal care a basculat sub greutatea sa. Şi-a rupt mâna

marți, 11 octombrie 2022, 01:50
2 MIN
 O femeie a călcat în centrul orașului  pe un capac de canal care a basculat sub greutatea sa. Şi-a rupt mâna

Aflată pe o stradă din centrul orașului de mână cu băiatul său de doi ani, o ieșeancă a suferit un accident absurd, care se putea solda cu o tragedie. A călcat pe un capac de canal care a basculat sub greutatea sa. Femeia a căzut în canal, fracturându-și un braț. Chemată să răspundă în fața instanței, ApaVital a invocat întâi că nu era canalul său, apoi că responsabilă pentru eventualele despăgubiri ar fi în fapt Primăria. Judecătorii au văzut lucrurile altfel.

Accidentul a avut loc în dimineața zilei de 2 martie 2020, pe strada Vovidenie, situată între Cuza Vodă și bulevardul Independenței, în apropierea mănăstirii Golia. Trei luni mai târziu, cazul ajungea în fața magistraților Judecătoriei. Reprezentanții ApaVital au cerut respingerea acțiunii, arătând că plângerea lui Carmen A. nu identifica în mod clar capacul de canal instabil, nefiind cert că ar fi vorba de o componentă a sistemului de canalizare.

Din 28 de capace de canal existente pe carosabilul și trotuarul străzii Vovidenie, doar 7 ar aparține ApaVital. În plus, femeia ar fi trebuit să observe pericolul reprezentat de capacul de canal și ar fi putut să-l evite. ApaVital a chemat în garanție Omniasig SA, DAR și Primăria municipiului. Străzile și trotuarele din zona Independenței au fost reabilitate cu ocazia trecerii în subteran a rețelelor de utilități public, municipalitatea fiind cea care ar fi trebuit să aducă la starea inițială rețelele de apă-canal.

În noiembrie 2020, Carmen A. a prezentat în instanță toate clarificările necesare, arătând că era vorba de un canal aflat în imediata vecinătate a scării A a blocului de patru etaje de pe Vovidenie. ApaVital ar fi avut cunoștință de problemele existente în zonă. Capacul de canal fusese furat și înlocuit în urma reclamațiilor localnicilor, nou capac nefiind însă conform. Chemat în instanță, un locatar din zonă a povestit că accidentul suferit de Carmen A. nu era singurul, un incident similar având loc cu un an înainte.

Martorul a arătat că după accidentul suferit de femeie, ApaVital a înlocuit capacul cu un altul, mai greu și mai stabil. Înscrisurile depuse la dosar și declarația martorului au fost suficiente pentru judecători. Aceștia au condamnat ApaVital la plata unor daune morale în valoare de 25.000 lei către Carmen A. Omniasig SA va avea de achitat doar daunele materiale, în sumă de 790 lei. Contractul societății de asigurări cu ApaVital nu acoperă și prejudiciile morale. Sentința a fost contestată de ApaVital, ieri desfășurându-se la Tribunal primul termen al apelului.

 

 

Comentarii