O ieşeancă a pierdut o grămadă de bani când a vrut să cumpere online acţiuni la bursă. Greşeala făcută

joi, 02 noiembrie 2023, 13:31
2 MIN
 O ieşeancă a pierdut o grămadă de bani când a vrut să cumpere online acţiuni la bursă. Greşeala făcută

Inspectoratul de Poliție Județean Iași aduce în atenție apariția unor modalități de comitere a fraudelor online, care implică asumarea identității reprezentanților unor companii, firme de curierat sau bănci de renume, cu scopul de a determina oamenii să investească în produse sau fonduri de investiții false.

Prin această metodă, bănuiții folosesc elementele de brand ale unor companii, firme de curierat sau bănci din România, pentru a-i atrage pe oameni să investească în produse sau fonduri de investiții false, prin intermediul unor reclame pe rețelele de socializare. Totodată, sunt situații în care este folosită notorietatea unor persoane (în special oameni de afaceri cunoscuți) pentru a face mai credibilă falsa ofertă.

Modul de operare al acestei fraude poate varia, dar, de obicei, începe cu contactarea telefonică a cetățenilor, transmiterea de mesaje pe rețelele de socializare sau postarea de anunțuri online și promovarea unei investiții care este legată de compania, firma sau banca pe care aceștia pretind că o reprezintă, pentru a-i face pe oameni să creadă că investiția este sigură și profitabilă.

Un caz concret cu privire la o astfel de înșelăciune, a fost reclamat de o femeie în vârstă de 62 de ani, din județul Iași care a sesizat poliția cu privire că la data de 31 octombrie 2023 a fost victima unei înșelăciuni, comisă prin intermediul unui site, de către persoane necunoscute.

Partea vătămată a declarat polițiștilor că în cursul zilei respective a accesat un site care promitea câștiguri rapide și consistente prin investirea unor bani (cumpărare de acțiuni la o societate comercială listată pe bursa de valori), comunicându-și datele personale și numărul de telefon.

La scurt timp a fost contactată pe o rețea de socializare de o persoană necunoscută care i-a transmis două link-uri în vederea instalării unor aplicații, victima dând curs acestei solicitări. Ulterior, a pierdut controlul telefonului, persoane necunoscute accesându-i aplicația bancară pe care o folosea și efectuând un transfer în valoare de 18.000 de lei, accesând și un card bancar și transferând suma de 1.245 de lei.

În cauză, polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de "înșelăciune”, "efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos” și “accesul ilegal la un sistem informatic”.

Comentarii