O infirmieră vaccinată cu AstraZeneca a murit în Norvegia

luni, 15 martie 2021, 19:00
2 MIN
 O infirmieră vaccinată cu AstraZeneca a murit în Norvegia

Norvegia a anunțat luni moartea unei infirmiere cu vârsta sub 50 de ani, din cauza unei hemoragii cerebrale. Femeia fusese internată după ce a fost vaccinată vaccin anti-Covid cu produsul AstraZeneca, dar deocamdată nu s-a putut stabili vreo legătură cauză-efect.

Este al doilea caz mortal semnalat în câteva zile în țara nordică, care a suspendat joi din rațiuni de precauție vaccinul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez.

Sâmbătă, autoritățile sanitare norvegiene au anunțat internarea a trei infirmiere care sufereau de trombocitopenie (cantitate anormal de scăzută de trombocite din sânge), sângerări și cheaguri de sânge.

Prezentate ca fiind relativ tinere, toate aceste persoane primiseră o primă doză din vaccinul AstraZeneca.

Una dintre aceste infirmiere, o femeie sub 50 de ani care avea o stare bună de sănătate, a murit duminică din cauza unei hemoragii cerebrale, au precizat autoritățile sanitare. Ea fusese internată joi, la circa o săptămână după ce se vaccinase.

"Nu putem nici exclude nici confirma că a avut vreo legătură cu vaccinul", a declarat un responsabil al Agenției norvegiene a medicamentului, Steinar Madsen, într-o conferință de presă.

Starea de sănătate a celorlalte două infirmiere a fost calificată ca fiind staționară.

O altă infirmieră de circa 30 de ani a murit vineri în Norvegia, la zece zile după ce a primit același vaccin. Alte decese au fost de asemenea raportate în Europa.

Agenția europeană a medicamentelor (AEM) încearcă să determine dacă aceste cazuri au vreo legătură cu vaccinul. Vineri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a asigurat că nu există "motive să nu fie utilizat" acest vaccin.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii