O lună cum nu s-a mai văzut: S-au dublat tranzacțiile imobiliare în februarie, la Iași, față de anul trecut

miercuri, 13 martie 2024, 02:50
4 MIN
 O lună cum nu s-a mai văzut: S-au dublat tranzacțiile imobiliare în februarie, la Iași, față de anul trecut

Vânzările de locuințe au explodat la Iași, în februarie, față de anul trecut, în ciuda faptului că prețul apartamentelor a crescut în medie cu 129 de euro pe metru pătrat față acum un an.

 Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), după București și Județul Ilfov, Iașul a înregistrat luna trecută cele mai multe tranzacții de locuințe și terenuri din țară – 3.231 – ceea ce reprezintă dublul tranzacțiilor realizate la Iași în februarie 2023. Iar în ce privește numărul caselor și apartamentelor vândute, numărul acestora a fost de peste trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului anterior, Iașul situându-se pe locul al doilea la nivel național, după capitală. De ce s-au vândut atât de multe imobile, în ciuda creșterilor de preț? Am căutat răspunsuri cu ajutorul specialiștilor în imobiliare.

Din cele 3.231 de tranzacții imobiliare realizate la Iași în februarie, aproape jumătate (1.512) au avut ca obiect de tranzacționare case și apartamente. Spre comparație, în urmă cu un an, în februarie 2023 s-au vândut doar 448 de astfel de imobile. Iar agenții imobiliari au observat o creștere a  numărului de tranzacții și la terenuri cu construcții, situate în intravilan. Concret, în februarie s-au tranzacționat 750 astfel de terenuri cu construcții, față de 453 în ianuarie sau 622 în decembrie (iar decembrie a fost luna de vârf în ce privește tranzacțiile imobiliare la Iași din 2023).

Practic, numărul total al tranzacțiilor imobiliare din februarie a fost cu 61% mai mare decât în ianuarie și cu 20% mai mare decât în decembrie 2023. Iar decembrie a fost luna de vârf în ce privește tranzacțiile imobiliare realizate la Iași în 2023.

 

Între timp, prețul apartamentelor a crescut, de la o lună la alta. Astfel, în februarie, față de ianuarie, creșterea medie de preț a fost pentru locuințele din Iași de 24 de euro pe metru pătrat (+1,6%), potrivit platformei imobiliare.ro, ajungând la un preț mediu de 1.532 de euro/mp. Diferența poate părea acceptabilă, dar dacă privim în urmă, creșterea medie de preț față de februarie 2023 a fost de 9,2% (129 euro/mp). (vezi grafic, sursă Imobiliare.ro) Ceea ce înseamnă că pentru un apartament cu două camere de 50 mp, un cumpărător a plătit luna trecută cu 6.450 de euro mai mult decât în urmă cu un an.

Pe categorii, creșterile de preț diferă, în funcție de tipul de apartament (vechi sau nou) și de numărul de camere de care dispune locuința tranzacționată. La apartamentele noi, de exemplu, prețul mediu a fost, potrivit Imobiliare.ro, de 1.545 euro/mp (în creștere cu 35 euro/mp față de ianuarie, și cu 135 de euro față de februarie 2023), în timp ce la apartamentele vechi prețul mediu pe mp pătrat s-a situat la un nivel ceva mai jos, de 1.526 euro/mp (în creştere cu 26 de euro față de ianuarie și cu 126 de euro/mp față de februarie 2023).

Experții imobiliari au observat o scădere de preț față de ianuarie 2024 doar la apartamentele vechi cu două camere, care au costat în medie, în februarie cu 2 euro/mp mai puțin decât în ianuarie (adică 1.527 de euro/mp), ceea ce a reprezentat o scădere de 0,1% din prețul solicitat pe metru pătrat în ianuarie. Față de anul anterior, creșterea de preț la apartamentele vechi cu două camere a fost de 112 euro/mp.

Apartamentele cu o cameră au costat cel mai mult pe metru pătrat (1.588 euro) dar, pe de altă parte, cel mai mult au crescut prețurile la apartamentele cu trei camere (cu 33 de euro/mp față de luna anterioară și cu 140 de euro/mp față de acum un an).

“E greu să facem previziuni și să spunem că acest trend crescător în ce privește nivelul de tranzacționare din imobiliare va continua la Iași. Cred că explicația numărului mare de tranzacții este legată de modificările legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie 2024, potrivit cărora TVA-ul redus aplicabil pentru cumpărarea unei locuințe a crescut de la 5%, la 9%. Așa că potențialii cumpărători care au încheiat un pre-contract sau o promisiune de cumpărare în 2023 și au plătit eventual și un avans, se regăsesc acum, cel mai probabil, printre cei care au achiziţionat aceste locuințe. Și au făcut-o pentru că au vrut să salveze diferența aceea de TVA de 4%”, a explicat pentru Ziarul de Iași, Constantin Boitan, de la agenția imobiliară Reir Network.

Pe de altă parte, o creștere a volumului de vânzări în imobiliare mai poate fi văzut, spun specialiștii, și ca un semn că potențialii clienți nu mai cred în posibilitatea ca prețurile să scadă.

Comentarii