O nouă taxă? Raed Arafat propune ca 1% din profitul firmelor să fie reținut pentru a le ajuta ca, ulterior, să depășească perioadele de criză

luni, 05 septembrie 2022, 09:56
2 MIN
 O nouă taxă? Raed Arafat propune ca 1% din profitul firmelor să fie reținut pentru a le ajuta ca, ulterior, să depășească perioadele de criză

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, propune ca 1% din profitul firmelor să fie reținut pentru a le ajuta ca, ulterior, să depășească perioadele de criză. 

Din declarațiile sale, nu este clar dacă firmele ar urma să se conformeze voluntar acestei propuneri sau ar putea fi obligate.

Arafat propune ca 1% din profitul firmelor să fie reținut

Antena 3 – care până acum l-a susținut pe Arafat – scrie că aceasta este o nouă taxă și comentează ironic că ar fi „spre binele românilor”.

Potrivit Agerpres, Arafat a pornit de la faptul că, după pandemie, mii de bagaje au fost pierdute din cauza lipsei de personal pentru că cei la care s-a renunţat la începutul crizei COVID nu au mai vrut să revină, iar instruirea unui nou personal necesită timp.

„Dacă am lua o decizie undeva ca 1% din profitul anual să fie pus într-un cont intangibil pentru a face faţă dezastrelor – în loc să dăm afară oamenii dintr-o firmă, prin aceşti bani îi ţinem pe perioada unei crize, trei, patru, cinci, şase luni, şi îi plătim cu 70% din salariu, dar nu îi dăm afară.

Acest cont să fie numit contul pentru rezilienţă. Am ieşi mult mai repede dintr-un dezastru decât dacă în timpul dezastrului dăm afară tot personalul dintr-o companie, după care încercăm să o construim din nou când trece dezastrul. Dar astfel de lucruri trebuie să fie gândite din timp.

Din punctul de vedere al cuiva care lucrează în domeniul protecţiei civile şi în sistemul medical de urgenţă înseamnă pregătirea mentalităţii, continuităţii sistemului. Şi asta înseamnă finanţare previzibilă, adecvată şi înţelegerea mecanismului de pregătire – de ce trebuie să ai stocuri, redundanţă, cheltuieli pe care nu poţi să le justifici prin cost eficienţă doar din punct de vedere al bussiness-ului şi trebuie să te gândeşti din punct de vedere al funcţionalităţii societăţii în timpul unei provocări„, a explicat Raed Arafat, potrivit Agerpres. (defapt.ro)

Comentarii