O povară tot mai grea pentru Consiliul Judeţean: Şcoala Populară de Arte. Sute de cursanţi, director cu bagajul la uşă, controale în serie, nicio strategie

luni, 23 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 O povară tot mai grea pentru Consiliul Judeţean: Şcoala Populară de Arte. Sute de cursanţi, director cu bagajul la uşă, controale în serie, nicio strategie

Chiar dacă Constantin (Titel) Popovici a intrat în galeria Cetăţenilor de Onoare ai municipiului Iaşi, şcoala care îi poartă numele rămâne în continuare într-un con de umbră. Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află Şcoala Populară de Arte, nu are nicio strategie pentru această instituţie, ba mai degrabă se arată încurcat de existenţa ei. Mai mult, trimiterea în judecată a preşedintelui CJ, alături de fostul director al şcolii – pe care este acuzat că l-a detaşat în această funcţie deşi nu îndeplinea condiţiile necesare, e de natură să înrăutăţească şi mai mult situaţia din punct de vedere instituţional.

Directorul interimar al şcolii, profesorul Ştefan Neagu, care a acceptat să asigure conducerea până la desemnarea unui manager prin concurs, a demisionat la începutul lunii trecute şi, practic, la sfârşitul săptămânii viitoare va preda cheile de la birou. Nu este clar cine va prelua conducerea instituţiei, care a intrat în criză după ce directorul demisionar a reziliat controversatul contract multianual pentru servicii de contabilitate, încheiat în condiţii neclare la sfârşitul anului 2019. Un concurs organizat astă-vară pentru ocuparea funcţiei de director a eşuat în lipsă de candidaţi.

Pe de altă parte, rezilierea acelui contract pentru servicii de contabilitate a fost urmat de alte controale şi verificări din partea CJ – deşi în răspunsul primit la redacţie în urma unei solicitări a Ziarului de Iaşi ni se explică faptul că „declanşarea misiunii de audit public intern nu a avut ca element determinant denunţarea contractului de prestări servicii de contabilitate de către entitatea auditată”.

CITIȚI și: Două luni fără salarii. De ce nu poate rezolva CJ criza de la Şcoala de Arte?

Totuşi, alte verificări realizate anterior au descoperit că din documentele şcolii lipsesc contractul respectiv în original şi arhiva contabilă. S-a dispus de fiecare dată „reanalizarea clauzelor şi condiţiilor contractului”, precum şi adoptarea măsurilor legale pentru „îndreptarea/ corectarea” acestora, dar degeaba. Concluzia identică a nu mai puţin de trei controale ordonate de şefii CJ a fost pusă în practică abia prin rezilierea contractului respectiv, care însă a atras neplata salariilor către angajaţi. Până la urmă, directorul aflat acum pe picior de plecare a reuşit să încredinţeze serviciile de contabilitate unei alte firme, care însă s-a lovit de neregulile constatate de verificările celor de la CJ.

Deşi o organigramă a fost adoptată la începutul anului, aşa cum se întâmplă pentru fiecare instituţie subordonată Consiliului Judeţean, a mai fost cerută una în iulie, care însă nu a mai intrat în plen.

CITIȚI și: Dezmăț pe bani publici. Iată cum se cheltuiesc banii ieșenilor la Școala Populară de Arte!

Pe de altă parte, o schimbare pe care cei de la şcoală o leagă de rezilierea contractului pentru servicii de contabilitate ar putea face ca angajaţii să nu mai aibă statut de profesori – deşi ei asta sunt de la director în jos – iar orele pentru cei 360 de cursanţi înscrişi în acest an de învăţământ să fie ţinute de referenţi. Mai mult decât atât, şcoala ar putea să devină un departament al Ansamblului Folcloric al Judeţului sau poate al Bibliotecii Judeţene, ambele din subordinea CJ. O decizie în acest sens a fost pusă în directă legătură cu pachetul de măsuri fiscale pe care guvernul PSD-PNL l-a adoptat prin asumarea răspunderii şi pe care şeful statului tocmai l-a promulgat ca lege săptămâna aceasta.

Totuşi, pe ordinea de zi a următoarei şedinţe ordinare a CJ nu figurează niciun proiect de hotărâre legat de Şcoala de Arte, căreia îi lipseşte şi planul de şcolarizare. „În eventualitatea reorganizării/ comasării Şcolii Populare de Arte «Titel Popovici» cu o altă structură, urmează ca structura nou creată să preia atât activul, cât şi pasivul unităţii de cultură”, se mai precizează în răspunsul CJ la solicitarea Ziarului de Iaşi. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii