Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dezmăț pe bani publici. Iată cum se cheltuiesc banii ieșenilor la Școala Populară de Arte!

GALERIE
contabila arte iasi (1)contabila ddcontabila arte iasi (2)
  • contabila arte iasi (1)
  • contabila dd
  • contabila arte iasi (2)
- +
Un mister cât casa la o instituţie din subordinea Consiliului Judeţean. Odată cu numirea aici de către Costel Alexe a noului director Vlad Baba, ne-a atras atenţia explozia bruscă a cheltuielilor Şcolii Populare de Arte. Printre acestea, aveam să descoperim una de-a dreptul neverosimilă: o instituţie cu numai 21 de angajaţi, plus conducerea, şi care are în schemă un contabil, externalizează serviciul de contabilitate către o firmă privată pentru suma de 20.000 de euro pe an. Iar contractul pare a fi unul pe 7 ani. Culmea, firma de contabilitate care a „prins“ acest serviciu este deţinută taman de contabila instituţiei, care este şi membră în CA al Şcolii: tânăra Diana Geantimir, până nu de mult şi ea angajată la CJ. Mai neverosimil pare a fi faptul că acest contract rade practic o treime din veniturile proprii ale Şcolii, care este echivalentul a 60.000 euro pe an. Noul director, prins ieri pe picior greşit, ne-a spus că se va lămuri cât de curând şi ne va oferi informaţii complete despre cheltuielile de aici.

O comparaţie între sumele cheltuite la sfârşitul anului 2019, respectiv la finele anului trecut, de Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici“, din subordinea Consiliului Judeţean, scoate la iveală atât perioade fără nici măcar un creion adus, dar şi alocări discutabile. Astfel, în primele 9 luni ale anului trecut, nu s-a cumpărat absolut nimic prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). În octombrie s-au făcut câteva achiziţii, dar în ultimele două luni ale anului s-au cheltuit aproximativ 113 mii de lei, atât pe material didactic, cât şi pe reparaţii. Care să fie misterul deschiderii apetitului pentru cheltuieli?

Managerul numit la mijlocul lunii noiembrie, Vlad Baba, ne declara la acea vreme că vrea să schimbe aspectul celor două etaje pe care le ocupă sălile de curs ale şcolii în căminul fostului Liceu Tehnoton. Ceea ce, se pare, s-a şi întâmplat. Dar nu numai atât. Banii cheltuiţi sub noua conducere liberală pentru activitatea şcolară în noiembrie şi decembrie sunt de două ori mai mulţi decât suma alocată în ultimele două luni din 2019. Atunci, pentru materialele necesare activităţilor didactice s-au alocat aproape 60 de mii de lei, potrivit înregistrărilor de pe platforma de achiziţii publice. Dar acestor bani li se adaugă o sumă de 94,8 mii lei, pentru, surpriză: „servicii de contabilitate“.

De ce a fost nevoie de externalizarea acestor servicii, pe care şcoala le-a plătit din bugetul propriu, deşi are prevăzut în statul de funcţii un post de contabil-şef? Potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 163/26 iunie 2019, coeficientul de salarizare pentru acest job era, conform Codului muncii, 3,37. Cu alte cuvinte, leafa brută (fără sporuri) pentru această funcţie era la acea vreme 7.919,50 lei. Interesant este că, în decembrie 2020, acest coeficient a fost redus la 2,74, echivalentul a 6.439 lei.

Cum a luat contabila instituţiei serviciul pe firma proprie?

La sfârşitul anului 2019, serviciul contabilitate a fost externalizat. Practic, contractul a fost atribuit prin achiziţie directă, pentru suma de 7.900 de lei/lună, pentru un an, unei firme de contabilitate cu sediul în şoseaua Bucium. Firma Omega Expert Accounting SRL a fost înfiinţată pe 24 mai 2019, în domeniul „Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal“. Administratorul firmei este Diana Geantimir, care deţine şi 90 la sută din patrimoniul societăţii. Celălalt asociat, Ciprian Aporcăriţei, are 10 la sută.

Diana Geantimir, expert contabil şi judiciar, s-a ocupat şi înainte de contabilitatea Şcolii de Arte, venind de la Consiliul Judeţean, unde a lucrat câteva luni în 2018. Mai mult decât atât, ea este şi membră în Consiliul de Administraţie al şcolii - din care mai fac parte directorul instituţiei şi încă cinci angajaţi.

Practic, contabila Şcolii ţine acum contabilitatea instituţiei prin firma proprie, pentru care încasează nu mai puţin de 20.000 de euro pe an. O afacere foarte bună, parafată din informaţiile noastre pentru 7 ani: una cu foarte puţină bătaie de cap, pentru un angajator bugetar ce abia dacă numără 20 de angajaţi.

Ce zice legea

Articolul 91 al Legii administraţiei publice locale (215/2001 republicată) precizează că forul tutelar - în acest caz, Consiliul Judeţean - are atribuţii privind gestionarea serviciilor publice din subordine şi că asigură cadrul necesar pentru furnizarea serviciilor publice de interes judeţean privind educaţia. La CJ nu am găsit pe nimeni care să ne lămurească dacă externalizarea unui asemenea serviciu se poate face doar la dorinţa directorului instituţiei, respectiv al Şcolii Populare de Arte, sau dacă este necesar un document de la administraţia judeţului. În schimb, într-un caz oarecum similar, din Ialomiţa, Prefectura judeţului respectiv subliniază că o asemenea decizie aparţine conducerii şcolii, dacă instituţia are personalitate juridică. Şcoala „Titel Popovici“ se încadrează în această categorie, având şi un consiliu de administraţie. Rămâne de văzut însă dacă speţa de la Ialomiţa se potriveşte situaţiei de la Iaşi.

Directorul, în incapacitate temporară de muncă

Însă acordul pentru contractul încheiat cu firma de contabilitate a fost semnat de directorul de atunci, ne-a declarat Diana Geantimir. „Fiecare manager este responsabil de contractele pe care le întocmeşte“, a adăugat ea, citând din lege.

Potrivit contabilei, care este şi acţionar majoritar la societatea menţionată, diminuarea bugetului şcolii cu cei 94,8 mii lei, echivalentul a aproape 20.000 de euro, a fost decisă de directorul de atunci, Traian Mocanu, cu câteva zile înainte să îi expire mandatul. Însă cunoscutul pictor era grav bolnav. O hotărâre a CJ adoptată în octombrie 2019 (nr. 357) menţionează incapacitatea temporară de muncă: „Perioada prevăzută pentru susţinerea raportului de activitate de către manager în cadrul unui interviu se prelungeşte până la încetarea incapacităţii temporare de muncă a domnului Traian Mocanu, dar nu mai târziu de 31.12.2019, data la care expiră contractul de management“

Cunoscutul pictor a încetat din viaţă în martie 2020. Contractul pentru servicii de contabilitate, atribuit pe 18 decembrie 2019, a mers mai departe pe parcursul celor 12 luni prevăzute în oferta de achiziţie. Mai mult, noul director interimar e convins că acest contract a fost încheiat pe o perioadă de 7 ani cu Omega Expert Accouting SRL. Totuşi, ca să ne poată oferi mai multe detalii, Vlad Baba ne-a cerut să-i trimitem întrebările în scris. Vom reveni cu explicaţiile sale imediat ce le vom primi.

Toţi banii şcolii de trei ori plata contabilului

În solicitarea adresată conducerii Şcolii de Arte, am întrebat cine ţine acum contabilitatea firmei, şi dacă poziţia de contabil-şef prevăzută în organigrama instituţiei este vacantă sau nu. Întrebăm deoarece în toate statele de funcţii aprobate în plenul Consiliului Judeţean, acest post este prevăzut, ca funcţie de conducere, alături de manager, cu al doilea cel mai mare salariu din şcoală. Pe lângă cele două funcţii de conducere, în instituţie mai sunt 21 funcţii de execuţie (profesori, secretară, administrator etc.). Instituţie publică de cultură, având ca profil învăţământul artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale (prezentare de pe site-ul propriu), şcoala „trăieşte“ din taxa plătită de cei aproximativ 450 de cursanţi de toate zilele: 700 de lei/an, respectiv 300 de mii de lei buget anual. Adică echivalentul a puţin peste 60.000 de euro, venit total, din care, nu se ştie în urma căror calcule de oportunitate, o treime se duce numai pe ţinerea contabilităţii externalizate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri