OMS avertizează că există riscul apariției holerei în sudul Ucrainei după spargerea barajului de la Nova Kahovka

vineri, 09 iunie 2023, 13:57
1 MIN
 OMS avertizează că există riscul apariției holerei în sudul Ucrainei după spargerea barajului de la Nova Kahovka

Autoritățile sanitare au „consolidat” măsurile de supraveghere epidemiologică a apei provenite din barajului de la Nova Kahovka, pentru că există riscul răspândirii unor boli precum holera, a precizat Teresa Zakaria, responsabilă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) cu Operaţiuni de Urgenţă, citată de AFP, relatează News.ro.

„Eşantioane prelevate în mediu arată că agentul patogen este prezent, ceea ce constituie un risc. Am putea, aşadar, să începem să detectăm cazuri în orice moment”, a declarat Teresa Zakaria, joi, 8 iunie. Reprezentanta OMS a precizat, în acest context, că organizația internațională colaborează cu Ministerul Sănătății de la Kiev astfel încât să fie stabilite mecanisme prin care vaccinurile împotriva holerei să poată fi importate dacă va fi nevoie. De la începutul războiului în urmă cu peste 15 luni, în Ucraina nu a fost depistat niciun caz de holeră, conform datelor OMS.

Barajul de la Nova Kahovka a fost spart marți, 6 iunie, Kievul și Moscova acuzându-se reciproc pentru distrugerea acestuia. Apa din rezervor a inundat în ultimele zile o porțiune din sudul Ucrainei, inclusiv zonele controlate de forțele ruse din regiunea Herson.
 

Comentarii