OMS avertizează în privinţa noilor variante de coronavirus

vineri, 25 iunie 2021, 22:50
2 MIN
 OMS avertizează în privinţa noilor variante de coronavirus

Şeful Organiţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reluat vineri avertismentul că sunt aşteptate noi variante de coronavirus, dacă nu există prevenire prin menţinerea unor măsuri sociale şi vaccinare anti-Covid. Deja responsabilă pentru o nouă creştere a cazurilor de Covid în Regatul Unit de câteva săptămâni, varianta Delta, mai contagioasă, ar putea provoca o revenire a pandemiei la scară largă încă din această vară, dacă nu se face nimic pentru a contracara devreme, avertizează specialiştii şi autorităţile sanitare.

”Aşa cum am zis, sunt aşteptate noi variante şi vor continua să fie raportate. Asta fac virusurile. Evoluează, dar putem preveni apariţia variantelor, prin prevenirea transmiterii. Este simplu. Mai multă transmitere, mai multe variante. Mai puţin transmitere, mai puţine variante. Este urgent să folosim toate instrumentele la dispoziţie pentru a preveni transmiterea. Măsurile sociale în combinaţie vaccinarea echitabilă. De asta a zis OMS că vaccinurile trebuie furnizate echitabil”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unei noi conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, la nivel global este o mare îngrijorare cu privire la varianta Delta. ”Varianta Delta este cea mai transmisibilă dintre variantele identificate până acum. A fost identificată în cel puţin 85 de ţări. Se răspândeşte rapid printre populaţiile nevaccinate. Mai multe cazuri înseamnă mai multe spitalizări”, a spus şeful OMS.

”Pe măsură ce unele ţări relaxează măsurile sociale şi de sănătate publică, începem să vedem o creştere a transmisiei în întreaga lume ", a avertizat el. Avertismentul lui Tedros de vineri vine să repete avertismentul colegei sale Maria Van Kerkhove, epidemiolog, care a spus luni că în viitor ar putea apărea ”o constelaţie de mutaţii” ale coronavirusului care ar putea duce la pierderea eficienţei coronavirusului.

Epidemiologul subliniază că, deşi vaccinurile anti-Covid arată semne ale unei eficienţe reduse împotriva variantei Delta, acestea încă sunt eficiente în prevenirea unei forme severe a bolii şi în prevenirea deceselor.

”Vestea bună este că până acum funcţionează încă împotriva variantei Delta. Ar putea veni un moment când vom avea o constelaţie de mutaţii în care vaccinurile îşi vor pierde eficienţa, de asta vrem să prevenim infecţiile. Din nou, vaccinurile sunt extrem de puternice, dar trebuie… să luăm măsuri să prevenim”, a declarat Maria Van Kerkhove, care a subliniat că oamenii trebuie să facă ambele doze de vaccin şi să nu se oprească la prima doză.

 

Comentarii