Omul de afaceri acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, achitat într-un nou process

vineri, 19 mai 2023, 18:56
2 MIN
 Omul de afaceri acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, achitat într-un nou process

Omul de afaceri slovac Marian Kocner, presupus comanditar al asasinării, în 2018, a jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei sale, a fost achitat vineri de tribunalul din Pezinok, într-un nou proces legat de acest caz care a bulversat Slovacia, relatează AFP şi Reuters.

"Marian Kocner este achitat", a declarat judecătoarea Ruzena Sabova. Verdictul nu este final, notează TASR. În schimb, o suspectă, Alena Zsuzsova, a fost găsită vinovată pentru crimele din februarie 2018, precum şi pentru planificarea asasinării a trei procurori, şi a fost condamnată la 25 de ani de închisoare.

"Nu înţeleg absolut deloc. Zsuzsova vinovată, Kocner nevinovat", a reacţionat în faţa reporterilor tatăl reporterului ucis, Jozef Kuciak, citat de portalul local SME. Kocner, în vârstă de 60 de ani, a pledat în mod repetat "nevinovat".

Jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal pe 21 februarie 2018 la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi relaţiile puternicului om de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci. Omul de afaceri Marian Kocner a fost în cele din urmă pus sub acuzare pentru orchestrarea şi plata asasinării lui Jan Kuciak. În septembrie 2020, un complice a fost condamnat, dar Kocner şi un alt suspect au fost achitaţi, din lipsă de probe. În iunie 2021, Curtea Supremă a Slovaciei a anulat achitarea lui Marian Kocner.

Rejudecarea dosarului asupra asasinării jurnalistului a început la sfârşitul lui februarie 2022, la patru ani după acest asasinat care a stârnit un val de condamnare la nivel internaţional. Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico.

SURSA: Agerpres

Comentarii