Opera din Barcelona a angajat un coordonator de intimitate

luni, 23 octombrie 2023, 14:51
2 MIN
 Opera din Barcelona a angajat un coordonator de intimitate

Opera din Barcelona a angajat un "coordonator de intimitate" pentru a se asigura că interpreţii se simt confortabil să participe la scene pasionale, o premieră pentru Spania şi o raritate pentru Europa continentală, notează Reuters.

Această nouă profesie a fost creată după ce mişcarea #MeToo a zguduit industria cinematografică, dar şi lumea operei, cu acuzaţii de hărţuire sexuală.

Coordonatoarea de intimitate Ita O'Brien va supraveghea punerea în scenă a unei opere bazate pe faimoasa tragedie a lui William Shakespeare "Antoniu şi Cleopatra", care va avea premiera la Gran Teatre del Liceu din Barcelona pe 28 octombrie.

O'Brien, care a consiliat producţii HBO şi Netflix cu privire la scenele intime, a declarat că operele au avut întotdeauna în centrul lor poveşti dramatice şi că, istoric vorbind, un interpret ajungea într-un oraş cu doar câteva zile înainte de premieră şi nu era de aşteptat ca el să discute despre realizarea scenelor intime.

"În lipsa acelui proces de acord şi consimţământ solicitat, oamenii s-au simţit stânjeniţi, hărţuiţi şi complet abuzaţi", a explicat ea.

Cu 40 de ani de experienţă în domeniul teatrului muzical şi actoriei, O'Brien este fondatoarea Intimacy On Set, care oferă asistenţă industriei TV şi cinematografice.

La repetiţii, ea invită artiştii să "stabileasă o legătură printr-o îmbrăţişare" şi apoi să discute despre unde permit să fie atinşi şi unde se simt inconfortabil.

"Invităm interpretul să ne spună cu adevărat limitele tale şi aceasta este o schimbare majoră în industrie", a explicat ea.

"Da-ul tău este da-ul tău, nu-ul tău este nu-ul tău, iar un poate este un nu", a detaliat O'Brien.

Într-o repetiţie recentă, ea a verificat dacă mezzosoprana Adriana Bignagni Lesca, care o interpretează pe slujitoarea Cleopatrei, Charmian, s-a simţit confortabil să sărute pe buze o altă femeie şi a supravegheat scene în care interpretul care îl joacă pe Antoniu o îmbrăţişează pe Cleopatra.

Coordonatori de intimitate au mai fost folosiţi în producţia de emisiuni de televiziune şi de opere în Statele Unite şi Marea Britanie.

În ceea de priveşte lumea operei, în ianuarie, starul Placido Domingo s-a confruntat cu noi acuzaţii de hărţuire sexuală făcute de o cântăreaţă spaniolă în cadrul unei emisiuni de televiziune, la trei ani după ce astfel de acuzaţii l-au determinat să îşi ceară scuze şi i-au afectat cariera. Domingo a negat că ar fi hărţuit pe cineva. AGERPRES

Comentarii