Operaţie de prelevare de organe, a doua din acest an pentru echipa din Iaşi

luni, 21 februarie 2022, 02:50
2 MIN
 Operaţie de prelevare de organe, a doua din acest an pentru echipa din Iaşi

Mai multe persoane au primit şansa la o viaţă normală după o prelevare de organe care a avut loc ieri-dimineaţă.

Prelevarea a fost realizată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, de la un pacient în vârstă de 54 de ani care era în moarte cerebrală. Familia acestuia a fost de acord să fie donate organele, salvând astfel vieţile altor oameni.

„Mulţumim tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă, prinsă între suferinţă şi speranţă. Mulţumim românilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem, fără alt beneficiu în afară de gândul că, undeva, un om pe care nu-l cunoşti prinde putere şi trăieşte!”, au precizat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant.

Echipele medicale din Iaşi şi Bacău au prelevat ficatul, rinichii şi corneea. Întreaga operaţiune a început în jurul orei 3 dimineaţa şi a durat aproximativ 5 ore.

„Este a doua prelevare din acest an, prima a avut loc săptămâna trecută la Suceava. La Bacău a fost un donator de 54 de ani de la care s-au prelevat ficatul, rinichii şi corneea, toate transplanturile s-au făcut sau se vor face la Iaşi. În viitorul apropiat sperăm ca şi celelalte centre de transplant din Moldova să îşi reia activitatea”, a precizat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi.

Ficatul a fost transplantat la un bărbat de 60 de ani cu ciroză hepatică, fiind şi singurul primitor compatibil având în vedere că grupa de sânge a donatorului era una rară. Cei doi rinichi au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”, intervenţiile de transplant fiind încă în desfăşurare duminică seara.

Astfel, un bărbat şi o femeie din Vrancea şi Suceava care erau în programul de dializă de mai mulţi ani vor putea avea de acum încolo şansa la o viaţă normală. 

Comentarii