OPINIE: Mihai Chirica în PNL: aranjamentele pentru capturarea Iaşului

vineri, 21 februarie 2020, 11:10
10 MIN
 OPINIE: Mihai Chirica în PNL: aranjamentele pentru capturarea Iaşului

Una dintre ştirile majore discutate începând din ziua de 18 februarie a.c. în politica şi mass media românească priveşte înţelegerea dintre Mihai Chirica, primarul oraşului Iaşi, şi conducerea Partidului Naţional Liberal. Cel dintâi ar urma să fie candidatul partidului la alegerile locale de peste câteva luni.

De marţi seară au fost exprimate – public sau tainic – nedumeriri, indignări, s-au încins telefoanele, chaturile, s-au făcut în grabă întâlniri între membrii unor grupuscule politice şi/sau de afaceri. Unii oameni sunt în mod real interesaţi de Iaşi, de ceea ce se va întâmpla aici în anii următori. Însă îmi este la fel de clar că alţii se gândesc doar la propriile beneficii.

Putem cu uşurinţă observa şi în legătură cu acest subiect că scena publică este saturată de informaţii amestecate, prezentate din perspective diferite de către actori politici sau de către formatori de opinie. Manipularea, suprimarea informaţiilor neconvenabile, decontextualizarea sunt vizibile în multe dintre punctele de vedere care ajung la noi. De multe ori într-un mod grosolan, de parcă am fi lipsiţi de repere. Şi indivizii, şi comunităţile au nevoie de memorie, altfel n-am avea busolă pentru a ne orienta în avalanşul informaţiilor la care facem referire. Din fericire, în afară de amintirile personale, inerent subiective, avem la dispoziţie documente scrise, fotografice, audio şi video. Tocmai de aceea, vreau să fac referire la nume, declaraţii şi situaţii invocate în acest caz. Unele sunt bine cunoscute de public, altele mai puţin sau deloc.

Am în faţă câteva fotografii, care mă ajută să recompun cadrul. Primele imagini sunt de acum trei ani, când doi politicieni din PNL Iaşi – Marius Bodea şi Costel Alexe –, care îşi datorau carierele unor aranjamente de culise, se pregăteau să confişte organizaţia municipală, respectiv organizaţia judeţeană. Ambii politicieni veneau din preajma lui Relu Fenechiu, cel care patronase o cooperativă care a ţinut organizaţia locală a partidului într-o lungă captivitate. Niciunul dintre cei doi nu a luat distanţă de magistru, nu s-a disociat de acesta în mod public. Dimpotrivă, tot ceea ce învăţaseră în materie de acţiune subterantă au pus în practică atunci când li se deschidea drumul spre noi etaje ale puterii.

Marius Bodea câştigase în toamna anului 2015 nominalizarea pentru a candida la Primăria Iaşi din partea PNL. Toţi competitorii – şi erau nouă la număr – au fost înlăturaţi prin promisiuni, presiuni şi ameninţări. Ordinul venise de la cooperativa locală care lucra îndeaproape cu cea centrală, condusă atunci de Alina Gorghiu&Vasile Blaga. Nu a fost de mirare că mulţi membri de partid nu s-au implicat în campania de la locale, în 2016, iar rezultatul obţinut de Bodea în municipiu a fost unul catastrofal, sub cel al propriului partid. În acelaşi timp, la aceleaşi alegeri locale din 2016, în judeţul Iaşi au existat comune unde PNL a făcut un scor slab ca urmare a unor aranjamente de culise, de care nu era străin Costel Alexe. În alţi termeni, a fost vorba de sabotarea propriului partid.

Organizaţiile municipală şi judeţeană a PNL Iaşi au trecut prin alegeri interne în primăvara anului 2017, de când datează câteva dintre pozele la care făceam trimitere mai sus. Şi Bodea, şi Alexe s-au temut că măcar la municipiu jocurile nu le vor ieşi, cu posibile consecinţe neplăcute şi la judeţ. Însă erau învăţaţi să lucreze în într-un anume fel şi au făcut-o inclusiv atunci, în alegerile interne. Ambii au câştigat, fiecare pe culoarul său. Înţelegerea dintre ei a fost temporară, cum au anticipat mai mulţi observatori, fiecare avea propriile interese, propriile aranjamente, propriul grup de sprijin, propria zonă de influenţă.

Alte fotografii pe care le am în faţă sunt de la începutul anului trecut, la primirea de către primarul Mihai Chirica, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru municipiul Iaşi, a titulaturii de „capitală istorică a României”. Era încă o hârtie fără valoare, cum se tot primesc de decenii de la potentaţii care ajung ocazional la Iaşi. Autostradă şi spital de urgenţă nu au făcut şi poate nici nu vor cu adevărat să facă.

Mihai Chirica are un trecut legat de foştii primari Constantin Simirad şi Gheorghe Nichita, ambii trecuţi prin mai multe partide, cel din urmă actor în celebre scandaluri de corupţie. Cum s-a întâmplat de multe ori în cercurile puterii, căderea unui politician puternic a lăsat drumul deschis pentru un altul. Exact aşa s-a întâmplat cu Chirica. Pe locul rămas liber după scoaterea din scenă a lui Nichita, viceprimarul Chirica a devenit primar interimar în 2015 şi a fost ales în 2016. Intrat în conflict cu Liviu Dragnea, Chirica s-a poziţionat în afara PSD, pentru ca în cele din urmă să fie şi oficial exclus. A fost un joc de imagine care i-a păcălit pe mulţi. Beiul local lipsit de valori se poziţiona ca adversar al sultanului de la Bucureşti.

Mai important mi se pare că, de-a lungul anilor, primarul Iaşului nu s-a evidenţiat prin vreun mare proiect edilitar, prin iniţiative care să ofere condiţii şi să atragă investitori strategici în oraş. În schimb, au atras atenţia declaraţiile inadecvate, ca să fiu eufemistic, la adresa românilor din diaspora şi a posibililor imigranţi, iar peste toate scandalurile de corupţie care au trecut de mult dincolo de hotarele Iaşului. În mod clar avem de-a face în Palatul Roznovanu cu lipsă de viziune, proastă administraţie, dispreţ faţă de cetăţean, dezvoltare haotică şi mafie imobiliară transpartinică.

De la începutul anului 2017 se vorbeşte şi la Iaşi, şi în alte locuri din ţară despre intrarea lui Chirica în PNL. Pentru a realiza această mutare politică, au depus eforturi mulţi, şi de la Iaşi, şi de la Suceava, şi de prin Ardeal, şi de la Bucureşti, din conducerea de partid şi de stat, cum se spunea pe vremuri. Chirica a fost adus în PNL chiar dacă liderii partidului susţineau anul trecut că pesediştii nu au ce căuta acolo. A se vedea în acest sens afirmaţiile categorice ale lui Rareş Bogdan.

Nu a fost niciun moment vorba despre valori politice, despre doctrină, despre interesul public, despre interesul Iaşului, despre interesul Moldovei, cum tot declară actualul primar şi cum lasă şi alţii să se înţeleagă. Merită să reţinem că Chirica nu are valori liberale, cum nu le au nici mulţi dintre membrii de vază ai PNL. E vorba de calcul politic cinic, făcut de oligarhii politice locale şi centrale. Iaşul este cel mai important oraş din Moldova, este unul din marile oraşe ale României, aşadar ar fi un premiu politic pentru PNL. De altfel unul îndelung râvnit.

Alegerea primarilor într-un singur tur avantajează PNL, inclusiv la Iaşi. Exerciţiile retorice ale liderilor de la Bucureşti nu mai înşală pe nimeni. Ca în orice înţelegere de acest fel, prin intrarea primarului de Iaşi în PNL unii vor câştiga, alţii vor pierde. Pe plan local, în afară de Mihai Chirica, un mare câştigător va fi Costel Alexe. Visul acestuia este să aibă tot atâta putere cât a avut Fenechiu pe vremuri, care să-i permită un control cât mai mare asupra resurselor, adică asupra oamenilor, teritoriului şi banilor. Principalul perdant va fi Marius Bodea. Partidul l-a ridicat, i-a dat poziţii şi onoruri, partidul îl coboară.

Calculul făcut de Chirica şi Alexe este simplu. Cel dintâi va fi reales primar, cu voturile pe care sondajele arată că le-ar avea, în vreme ce ultimul va câştiga preşedinţia Consiliului Judeţean. Interesele personale – politice şi de afaceri – ale celor doi sunt astfel bine servite. Faptul că va avea de suferit comunitatea locală nu contează absolut deloc pentru ei.

Până acum câteva zile, unii şi-au pus nădejdea într-o posibilă alianţă pe plan local cu Bodea, fie înainte de alegeri, fie după, în eventualitatea că acesta ar fi câştigat Primăria. Se gândeau că vor putea negocia locuri pe listele de consilieri (poate o reluare a celebrelor „concursuri de semnături” de acum patru ani), respectiv posturi de viceprimar sau poziţii în aparatul expandat al Primăriei. Aranjamente ca în afacerile din târgurile ocazionale. Bodea – pe care mulţi par a-l plânge – nu a fost, nu este şi nu va fi o alternativă politică la Iaşi, din motive diverse.

Nici Chirica nu e viitorul pentru Iaşi. Însă cooptarea lui de către PNL ne arată cum sunt imaginate la vârful acestui partid perspectivele pentru oraş. După cinci ani în fruntea Primăriei Iaşi – un an ca interimar, patru ani ca titular – nu cred că greşim când spunem că Chirica este o catastrofă pentru oraş. În ceea ce-l priveşte pe aliatul lui de moment, Alexe, acesta se anunţă un dezastru dacă va ajunge preşedinte al Consiliului Judeţean. Cultura lor politică este una de prădători.

Însă există şi alte semnificaţii în spatele acestei înţelegeri. Aducerea lui Chirica în PNL ilustrează perfect capturarea politică a Moldovei prin intermediul unor personaje compromise. E o predare la cheie a principalului oraş al regiunii. Nu încape îndoială că decizia a fost luată la centru, dar interesul de a face această mişcare se împarte între Iaşi (de unde cred că a pornit impulsul), Bucureşti, Suceava şi Ardeal. Vina nu poate fi aruncată doar în spatele centrului. E vorba şi de clicile locale, politice şi economice, în special imobiliare.

Lansarea lui Chirica în cursa pentru Primărie pe lista PNL este un cadou otrăvit pentru Iaşi. Este un compromis care nu se face, dar pe care totuşi l-au făcut lideri politici din PNL sau legaţi de acest partid. Să începem cu Ludovic Orban, preşedintele partidului, a cărui putere se sprijină pe relaţia cu preşedinţii organizaţiilor judeţene. Costel Alexe – preşedintele PNL Iaşi – este într-o asemenea poziţie şi face tot ceea ce poate pentru a-şi extinde şi consolida puterea. Orban ştia că va urma această mişcare, după cum a lăsat să se vadă în declaraţiile făcute în faţa presei la Iaşi, la 24 ianuarie a.c., în timpul eşuatei băi de mulţime.

Nu aş vrea să ocolesc nici rolul lui Klaus Iohannis în toată această chestiune. Chirica ne spune mereu că merge alături de Iohannis. Nu a existat nicio delimitare a preşedintelui de acest ins corupt şi incompetent. Mai mult, preşedintele pare să îl garanteze pe primar. Nu degeaba destui dintre ieşeni l-au fluierat pe Iohannis la 24 ianuarie. Oamenii l-au citit pe preşedinte că sfidează Iaşul, că îi sfidează pe moldoveni. L-aş întreba pe preşedintele Iohannis dacă ar avea curaj să-l lase pe Chirica să exercite funcţia de primar timp de un mandat la Sibiu. Noi nu am face asta, cel puţin din respect pentru acel oraş. Pentru că ne temem că s-ar lăsa cu o datorie imobiliară în Piaţa Mare.

Ajung şi la un potentat local, cu un PR agresiv, şi pe persoană fizică, şi plasat asupra teritoriului pe care îl controlează. Este vorba despre Gheorghe Flutur, principalul lider PNL din Moldova. Face şi el parte din specia baronilor teritoriali. Este abil, este în cărţi, domină într-un fel sau altul trei judeţe – Suceava, Botoşani şi Iaşi – , cărora le influenţează deciziile. Sunt tot mai vizibile înţelegerile politice făcute ca în codru, acolo unde gaterele nu se odihnesc niciodată, pe seama Iaşului şi a celorlalte judeţe amintite. Unii au făcut anticameră la uşa baronului de Suceava inclusiv pentru a-l aduce pe primarul Iaşului în PNL. În cele din urmă, Flutur l-a luat pe Chirica într-o reuniune a câtorva primari penelişti din Modova, care maimuţăreau aşa-numita Alianţă pentru Dezvoltarea Vestului.

Pe termen scurt, prin recrutarea lui Chirica, PNL va avea un avantaj la Iaşi, însă prin această acţiune partidul lui Iohannis, Orban şi Alexe face un imens rău oraşului. Întrucât Iaşul este un motor al dezvoltării regionale, prin acţiunea lor liberalii vulnerabilizează şi Moldova. În loc să schimbe lucrurile, ei perpetuează un model politic nociv într-o regiune care are nevoie de exemple pozitive de relansare, pentru a-i scăpa pe moldoveni din menajeria baronilor.

Instalarea lui Chirica în poziţia de candidat pentru un nou mandat de patru ani în Palatul Roznovanu este o lovitură pe la spate adusă societăţii civile a Iaşului. O spun în deplină cunoştinţă de cauză, opoziţia la Chirica nu are cum să fie în mod real în PNL, deşi unii – de diverse orientări – se străduiesc să ne convingă de asta, ci în afara acestuia.

Trist este că în acest moment nu există la Iaşi o alternativă politică credibilă. Nu există o structură suficient de puternică şi capabilă să scoată jocul politic la suprafaţă, să nu-l mai lase în sfera înţelegerilor subterane. Vedem mai ales interese personale, orgolii şi inadecvare. Oraşul pare să fie ultimul lucru care contează pentru toţi aceşti pretendenţi la deliciile puterii.

(Dorin Dobrincu, istoric specializat în rezistenţa anticommunistă, fost director al Arhivelor Naţionale)

 

Comentarii