Păcăleli eurosceptice

joi, 06 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Păcăleli eurosceptice

Dacă am trăi vremuri mai relaxate, unele dintre glumiţe ar fi, într-adevăr, nevinovate.

Nu ştiu prin ce algoritm, cu setările din fabrică, noul telefonul îmi agaţă în motorul de căutare, în fiecare dimineaţă, un calup de „ştiri”. Nu le citesc, dar mă intrigă mereu subiectele, multe dintr-o zonă de cancan, despre paranormal, horoscop, antivaccinism, conspiraţii şi extratereştri, tratamente naturiste minune, mănăstiri şi duhovnici, meniul UE cu insecte, fotbal ori, mai nou, despre tehnologia militară rusească, „americanii care nu vor pace în Ucraina”, toate acompaniate de obsedanta invitaţie de a descărca aplicaţia TikTok. Probabil e un fel de top al celor mai citite ştiri în ziua anterioară. În dimineaţa zilei de 2 aprilie, acest calup mi-a reţinut atenţia:

1. Pentru a reduce emisiile de carbon, după interzicerea automobilelor cu benzină şi limitarea producţiei de carne animală până în 2040, hârtia igienică va fi interzisă în UE până în 2025. Toaletele japoneze devin obligatorii. Amenzi mari pentru cei care cumpără hârtie igienică de pe piaţa neagră.

2. „UE dă atacul la proprietatea imobiliară: Din 2027 se interzice vânzarea şi închirierea de case”. Sau altă variantă: „Interzicerea vânzării şi închirierii locuinţelor. Directiva UE a fost APROBATĂ. Iată când intră în vigoare”. Directiva UE va obliga toţi proprietarii de apartamente şi case să efectueze renovări. Indiferent dacă clădirile sunt situate în Germania, România, Italia sau în altă parte a UE, acestea vor trebui adaptate în ceea ce priveşte eficienţa energetică. Dacă se va dovedi că nu au fost renovate şi adaptate la noile reglementări, nu vor putea fi vândute sau închiriate.

3. Cancelarul Nehammer: „Austria a decis să iasă din zona Schengen şi va introduce viza obligatorie pentru toate ţările Europei de Est”. Austria introduce obligativitatea prezentării la toate punctele de frontieră a paşapoartelor cu viza emisă de ambasadele Austriei în străinătate, pe baza unor invitaţii oficiale emise de serviciul de securitate al statului. Perioada de emitere a vizelor din momentul în care cetăţenii străini aplică va fi de minimum 90 de zile, dar nu mai mult de 270 de zile.

Desigur, pentru majoritatea cititorilor, e uşor de înţeles că erau selectate cele mai citite păcăleli de la 1 aprilie. E bine să se amuze lumea, chiar şi pe 2 aprilie. Ce ne-am face fără umor ? Dar parcă erau prea aliniate, mai ales când ştim că există posibilitatea plăţii pentru promovarea lor, că avem algoritmi de evidenţiere în fluxurile de conţinut. Aşadar, am căutat, la repezeală, sursele acestor păcăleli. Cunoscând publicaţiile, afli şi publicul ţintă.

Prima, cu hârtia igienică interzisă în UE, am regăsit-o pe: Mediafax, orange.ro, napocanews, stirilepescurt.ro, epicnews.ro, agenţia20, stire9.ro, pdsm.ro, mediaflux.ro, monitoruljustiţiei.ro, tenews.site, fortnews.space, fmnews.site, cunews.space. Unele dintre aceste publicaţii sunt recunoscute pentru vehicularea suspiciunii faţă de UE, a neîncrederii în instituţiile, în valorile şi normele europene. Altele par să fi preluat informaţia de bună, ceea ce indică marea confuzie din mediile de informare online. Unele surse au denumiri similare site-urilor interzise pentru campanii de fake news în perioada pandemiei.

A doua păcăleală, despre interzicerea vânzării sau închirierii locuinţelor, a fost postată de Ziuanews, ziarulromneasc.es, ziarulromanesc.de, e-politic.ro, flux24.ro, de asemenea tribune agregatoare de euroscepticism. A treia păcăleală, cu vizele pentru Austria, a fost opera unui singur site – Imperatortravel, probabil ţintită să se joace un pic cu nervii turiştilor.

Nu am nicio idee asupra promovării şi distriburii acestor păcăleli pe reţelele sociale.

Dacă am trăi vremuri mai relaxate, unele dintre ele ar putea fi socotite reuşite de o parte a publicului. Dar, în contextul campaniilor de dezinformare internă şi externă anti-UE, în care sunt angajate televiziuni şi partide, când politicienii lansează acuzaţii halucinante, despre cele mai absurde comploturi, precum acela că Bruxelles-ul ne va obliga să mâncăm insecte, aceste „glumiţe” nu sunt doar ceea ce par a fi sau. Ajung să servească, intenţionat sau nu, prin suprapunere, altor scopuri. Ele sunt servite unui public foarte permeabil, cu cote enorme de analfabetism funcţional, agragat pe reţelele sociale în tot felul bule şi grupuri animate de şoşoace şi simioni.

Aşadar, la ce am asistat pe 1-2 aprilie 2023? Un episod straniu în vremuri agitate? O mică faţetă a războiului hibrid? Sau o formă de psihoză personală? Numai senzaţia că ne confruntăm cu un „mind game” semnalează versatilitatea extraordinară a campaniilor de fake news, în cazul de faţă folosind pretextul unei tradiţii populare.

Comentarii