Cât mai ţine protestul medicilor de familie?

Pacienți bulversați de protestul medicilor de familie. S-a cerut concediu medical de la UPU

joi, 04 ianuarie 2018, 02:59
5 MIN
 Pacienți bulversați de protestul medicilor de familie. S-a cerut concediu medical de la UPU

De ieri, medicii de familie din judeţul Iaşi nu mai acordă servicii decontate. Protestul de amploare al doctorilor de medicină primară din toată ţara s-a resimţit la Iaşi din prima zi de la intrarea în vigoare a deciziei Societăţii Naţionale de Medicina Familie. Dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi, a explicat că medicii de familie din toată ţara „boicotează“ relaţiile contractuale cu casele judeţene de asigurări de sănătate ca răspuns la promisiunile în van ale guvernanţilor după protestul de anvergură din noiembrie 2017.

Acţiunea medicilor de familie însemnă, în primul rând, nesemnarea actelor adiţionale cu casele judeţene de asigurări de sănătate, documente care permit specialiştilor să acorde pacienţilor, în primul trimestru din 2018, servicii decontate. În consecinţă, boicotul medicilor afectează direct asiguraţii de pe liste, întrucât doctorii nu mai oferă niciun serviciu – consultaţii, reţete, eliberări concedii – decontat de CJAS. Cât ţine acest protest, care sufocă deja serviciile de urgenţă?

„Decizia medicilor de familie nu este deloc întâmplătoare, având în vedere că vine după o serie de demersuri susţinute pe care nimeni nu le-a băgat în seamă. După protestul din Piaţa Victoriei, din noiembrie 2017, s-au făcut promisiuni în van. Nu am văzut nicio modificare a legislaţiei care ne vizează de la acel protest până la finalul lunii decembrie. Când trebuie să te uiţi mai mult la protocoale decât la pacienţi, când trebuie să stai mai mult cu ochii pe un sistem informatic mai mult nefuncţional decât funcţional, când trebuie să te preocupe mai mult documentele decât bolnavii, pentru că fie CJAS nu decontează, fie Curtea de Conturi impută sumele de pe reţetele eliberate, atunci trebuie să luăm o atitudine“, a arătat dr. Anca Deleanu.

Situaţia la Iaşi este la fel de gravă ca în toată ţara. Datele oficiale ale CJAS arată că, până ieri, numai 120 din 415 medici de familie din judeţ au semnat actele adiţionale cu instituţia, ceea ce înseamnă că, în prezent, numai un sfert dintre doctorii de medicină primară pot acorda servicii medicale decontate.

„Eu sunt cu infarct, cu bypass, cu diabet, şi aveam programare la medicul de familie pentru reţetă de acum trei luni. Astăzi mi-a spus să mai aştept, că nu se oferă servicii decontate. Cât trebuie să aştept nu ştiu“, a arătat un ieşean nemulţumit de noua criză.

Ce spune CJAS

Pe de altă parte, reprezentanţii medi­cilor din judeţ susţin că numărul celor care au semnat actele adiţionale este, de fapt, mai mic.

„Noi ştim sigur că nu mai mult de 60 de medici de familie din judeţ au semnat aceste acte adiţionale, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 15%. Probabil sunt medici tineri care sunt speriaţi de ideea că intră în noul an fără contract cu CJAS. În orice caz, este păcat că nu susţin o acţiune naţională fără precedent, aşa cum am discutat cu toţii“, a mai precizat dr. Deleanu.

În timp ce medicii de familie par determinaţi să facă presiuni pentru debirocratizarea profesiei, respectiv pentru creşterea finan­ţării în medicina primară, CJAS le recomandă să dea dovadă de responsabilitate în relaţia cu asiguraţii.

„Îi invităm pe me­dicii de familie să fie responsabili faţă de pacienţii de pe listele lor. Instituţia noastră a făcut tot posibilul pentru ca asiguraţii să beneficieze de servicii decontate în 2018. În acest sens, actele adiţionale la contractele medicilor de familie au fost întocmite de pe 27 decembrie, iar de pe 28 sunt aşteptaţi pentru semnarea lor. Până acum (n.r., 3 ianuarie) au semnat 120 de medici din 415 câţi au fost în contract cu CJAS în 2017“, a declarat dr. Monalisa Artenie, purtător de cuvânt al CJAS.

Medicul a adăugat că asiguraţii ieşeni care au o urgenţă şi care nu primesc de la medicul de familie o trimitere către specialist, din cauza protestului naţional, pot suna la 112, pot merge la centrele de permanenţă sau direct la spitale.

„Contractul cadru pre­vede că un pacient cu o boală cronică care se acutizează poate merge la specialist fără trimitere, în regim de urgenţă. De aceea, le recomandăm ieşenilor care se confruntă cu o astfel de situaţie de ur­genţă şi care au medici de familie implicaţi în protest să se adreseze centrelor de permanenţă, spitalelor, respectiv serviciului 112“, spune dr. Artenie.

UPU, supraaglomerată

În acest context, în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, în ultima gardă s-a înregistrat un număr record de prezentări. Potrivit profesorului Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, în jur de 320 de pacienţi au fost evaluaţi de medicii urgentişti în ultimele 24 de ore.

„Nu putem spune dacă numărul de pre­zentări în UPU are legătură directă cu protestul medicilor de familie, pentru că, pe de o parte, au fost mulţi pacienţi care au suferit tot felul de accidente înainte de sărbători, în urmă chiar cu o săptămână, dar au venit acum la spital. Pe de altă parte, ni s-a mai întâmplat să avem prezentări record în UPU, cu bolnavi care vin direct în urgenţe, fără să treacă pe la medicul de familie, cu toate că aceştia nu protestau“, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu.

Potrivit şefei UPU, în două cazuri concrete s-a adus în discuţie în UPU greva inedită a medicilor de familie.

„În primul caz, un domn a sunat în UPU să ne spună că vrea să vină aici să-i eliberăm concediu medical. Noi nu dăm concedii medicale, şi l-am invitat să se adreseze CJAS. În al doilea caz, un pacient prezent în UPU a declarat că a venit direct la spital pentru că medicul său de familie nu oferă servicii decontate, ca urmare a acţiunii de protest a tuturor medicilor de familie din ţară“, a nuanţat dr. Cimpoeşu.

Po­trivit unui comunicat al Societăţi Me­dicilor de Familie din Iaşi, până la sem­narea actelor adiţionale de prelungire a contractelor cu CJAS, medicii de familie din judeţ vor continua activitatea la cabinet fie pro bono, fie pe bază de chitanţă. Nimeni nu pare a şti în acest moment cât va dura protestul: câteva zile sau câteva săptămâni?

Comentarii