Până unde poate ajunge corupția din spitale. Omul de la lenjerie și paznicul spitalului, coordonatori de medici șpăgari

vineri, 13 octombrie 2023, 09:25
2 MIN
 Până unde poate ajunge corupția din spitale. Omul de la lenjerie și paznicul spitalului, coordonatori de medici șpăgari

Două anchete penale care au vizat relativ în aceeași perioadă (2017-2018) două mari spitale din România arată până unde s-a putut ajunge cu ”atențiile” date în unitățile sanitare pentru ca pacienții să-și poată rezolva problemele personale.Pur și simplu rețelele de șpăgari din cele două spitale în discuție erau coordonate fie de paznic, fie de omul care se ocupa de spălatul lenjeriilor. Medicii nu se sfiau să împartă șpăgi derizorii, de câteva zeci de lei, cu cei care le aduceau clienți dispuși să plătească pentru un document medical.

La Spitalul Județean de Urgență din Baia Mare, un muncitor necalificat la spălătorie, Serviciul Administrativ, care se ocupa în principal de procesarea lenjeriei în unitate, potrivit procurorilor, era cel care coordona cine avea prioritate să intre la medicul X din Ambulatoriul spitalului. El era cel care prelua actele medicale de la diverși pacienți, veniți la spital pentru fișele medicale necesare obținerii permisului de conducere, și le ducea medicilor specialiști din Ambulatoriu Integrat de Specialitate. Tot el explicat cum ”merge treaba”.

Fiecare pacient favorizat trebuia să lase sub scrumiera din cabinetul doctorului o sumă de bani, de regulă 30 de lei, arată procurorii. La rândul lui, omul de serviciu primea și el o mică atenție pentru favorul făcut.”Astfel, pentru urgentarea completării fişelor medicale, intermediarii (complicii) asigurau „intrarea la toate cabinetele medicale” contra unor sume de bani, din care suma de 30 de lei o remiteau doctorului care trecea antecedentele medicale în fişa medicală, deşi taxele pentru consultații şi finalizarea fişei medicale în ambulatoriu pentru fiecare cabinet erau afişate la Avizierul spitalului şi includeau şi activitatea la Cabinetul de Interne”, se arată în rechizitoriu.

Banii ceruți ca șpagă erau pentru obținerea cu prioritate a documentelor medicale care să ateste efectuarea unor analize şi controale medicale necesare întocmirii dosarelor pentru obținerea permisului de conducere, preschimbare, avizarea atestatului profesional, obținerea permisului port armă, angajare şi altele, susțin procurorii în rechizitoriu.

Mai mult, pe ziare.com

Comentarii