De Sănătate

Punem punctul pe știi

Câteva reguli de bază atunci când suntem nevoiţi să stăm prea mult în faţa ecranelor

Pandemia ne-a afectat ochii. Explicaţiile specialiştilor ieşeni

luni, 13 iunie 2022, 01:50
3 MIN
 Pandemia ne-a afectat ochii. Explicaţiile specialiştilor ieşeni

După cei doi ani de pandemie, de izolare în faţa calculatorului, specialiştii oftalmologi atrag atenţia asupra faptului că numărul cazurilor de miopie a crescut, mai ales în rândul copiilor. Prof.dr. Camelia Bogdănici, şefa Clinicii de Oftalmologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon, a spus că 80% dintre pacienţii care se prezintă la consult sunt diagnosticaţi cu miopie mică sau astigmatism miopic. Mai grav: majoritatea sunt copii.

 

În ultima perioadă, în cabinetele de oftalmologie s-a constatat o creştere exponenţială a numărului de tineri care s-au prezentat pentru probleme diverse, de la senzaţia de nisip în ochi la uscăciune oculară, roşeaţă, disconfort la vederea la distanţă sau privire înceţoşată. Cazurile însă au apărut inclusiv la copii mici şi de vârstă şcolară.

Computer vision syndrome, maladie apărută după pandemie

Majoritatea acestor pacienţi se confruntă cu aşa-numitul computer vision syndrome, o problemă care apare din cauza timpului îndelungat petrecut în faţa ecranului, indiferent de dimensiunea lui. Acesta este sindromul vederii legat de utilizarea computerului, sau sindromul ocular secundar utilizării computerului. Cuprinde un grup de afecţiuni oculare ce apar din cauza folosirii prelungite a ecranelor computerului, laptopului, tabletei, telefonului. „Dacă înainte de pandemie, în cazul copiilor, recomandam ca statul non-stop în faţa calculatorului să nu depăşească mai mult de o oră, iar pe zi să nu se depăşească două ore şi jumătate, în pandemie au fost copii care dimineaţa stăteau şi 7-8 ore în faţa ecranului, iar după-amiaza şi-o continuau la fel, pentru a-şi face temele. Am observat că, după aceşti 2 ani, 80% dintre pacienţii care se prezintă pentru consult au miopie mică sau astigmatism optic, şi ca noutate pentru noi oftalmologii, sindromul de ochi uscat.”, a precizat Camelia Bogdănici.

Sindromul de ochi uscat apare pentru că atunci când stăm în faţa unui monitor uităm să clipim. De aici, filmul lacrimal nu mai are calitatea şi cantitatea necesară de lacrimi şi, automat, nutriţia primului geam al ochiului, corneea, nu mai este atât de bună. ”Bineînţeles că apar semne de iritaţie gen ochi roşu, cu senzaţie de corp străin, cu oboseală oculară. Copilul este obosit spre seară, are stare de somnolenţă. Chiar în aceste zile, la Congresul anual de Oftalmologie a fost dezbătut foarte intens rolul razelor ultraviolete şi al luminii albastre pe care o dau toate monitoarele, şi s-a arătat ce modificări pot să apară, mai ales la copilul foarte mic”, a adăugat Camelia Bogdănici.

Regula 20-20-20 ne fereşte de miopie

Computer vision syndrome i-a afectat şi pe adulţii care şi-au mutat job-ul acasă, şi aici nu este vorba de angajaţii din domeniul IT, folosind în mod excesiv tot felul de device-uri. Specialiştii au subliniat că, pentru reducerea simptomelor, este important modul în care este utilizat computerul. Avem nevoie de condiţii corespunzătoare de iluminare, confort al scaunului, o poziţie bună a monitorului.

„Foarte mult contează locul calculatorului şi lumina din cameră. Extrem de mult contează şi să ne oprim la 20 de minute şi să privim spre infinit timp de 20 de secunde. Există acea regulă 20-20-20. Ar trebui ca măcar după o oră să deschidem geamul încăperii şi să privim afară”, a mai spus Camelia Bogdănici. Medicii consideră că este mai confortabil şi mai sănătos când ochii privesc la un monitor mai jos poziţionat, la aproximativ 15-20 de grade sub nivelul ochilor. Totodată, distanţa optimă este de 50-70 de centimetri faţă de ecran. 

Comentarii