Papa Francisc îi bate obrazul patriarhului Kirill: Dumnezeu nu susține războiul

miercuri, 14 septembrie 2022, 15:57
2 MIN
 Papa Francisc îi bate obrazul patriarhului Kirill: Dumnezeu nu susține războiul

Papa Francisc a declarat miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kirill, care susține invazia Ucrainei și a boicotat o conferință a liderilor religioși, relatează Reuters.

În a doua sa zi în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.

Kirill ar fi trebuit să participe, dar s-a retras.

Biserica Ortodoxă Rusă (ROC) a trimis o delegație condusă de numărul doi al acesteia, mitropolitul Anthonie, care ulterior s-a întâlnit pentru scurt timp cu papa.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă masivă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice.

„Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a mai spus el.

Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată o recuzită pentru putere, nici puterea o recuzită pentru sacru!”

Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent.

Comentarii