Pardoselile epoxidice pot înlocui gresia, piatra naturală sau marmura

vineri, 16 martie 2018, 11:23
2 MIN
 Pardoselile epoxidice pot înlocui gresia, piatra naturală sau marmura

O astfel de podea aduce un avantaj net din punct de vedere decorativ, venind în culori şi aspecte diferite – luciu, semigloss sau mat. Au şi o textura variată, lină sau accidentată. Este şi o pardoseală mai caldă decât cea clasică acoperită cu gresie, piatră sau marmură, mai uşor de curăţat şi de întreţinut. Nu permite dezvoltarea microbilor şi a bacteriilor, fiind perfect netedă, fără rosturi şi îmbinări. Pot fi şi antiderapante dacă optaţi pentru un finisaj structurat prin introducerea de particule de cuarţ.

Pardoselile epoxidice sunt pardoseli decorative prin care stratul inferior de ciment sau beton este placat cu răşini epoxidice. Acest tip de podea vine într-o varietate mare de culori şi finisaje şi poate înlocui gresia, piatra naturală sau marmura şi pare identică la aspect cu podeaua poliuretanică, aceasta din urmă fiind însă mult mai rezistentă. Deşi dezvoltată în scop industrial, acest tip de pardoseală a început de ceva vreme să fie o preferinţă şi pentru decorarea locuinţelor.

Pot fi aplicate peste pardoseli vechi

Este şi o pardoseală mai caldă decât cea clasică acoperită cu gresie, piatră sau marmură, mai uşor de curăţat şi de întreţinut şi nu permite dezvoltarea microbilor şi a bacteriilor, fiind perfect netedă, fără rosturi şi îmbinări. Ele pot fi şi antiderapante dacă optaţi pentru un finisaj structurat prin introducerea de particule de cuarţ, pot fi aplicate peste pardoseli vechi precum gresie sau mozaic, au o rezistenţă chimică ridicată, de aici şi uzul primar industrial.

Dezavantaje

Apelaţi însă la o firmă specializată pentru astfel de finisaje, o lucrare bine realizată rezistând chiar şi zeci de ani. În caz contrar, obţineţi o pardoseală cu denivelări a cărei înlocuire se face cu dificultate. Pentru că suntem la capitolul riscuri, printre dezavantaje amintim tendinţa de a se zgâria uşor şi de a căpăta un aspect mat în timp şi faptul că sunt casante, cu o rezistenţă scăzută la impact.

Asigură o bună hidroizolare

Pardoselile epoxidice au fost concepute pentru hidroizolarea şi protecţia pardoselelor de trafic înţes, civil şi industrial. În timp au apărut variante disponibile pentru contactul direct cu alimentele, apă potabilă, cantine, bucătării, băi, celule frigorifere sau oriunde este nevoie de o suprafaţă impermeabilă şi uşor de dezinfectat, servind deci unor scopuri diferite. În consecinţă, pe lângă rolul decorativ, o astfel de podea este şi un bun hidroizolant, din acest motiv primele opţiuni luate în calcul în finisarea pardoselilor sunt bucătăriile, băile, subsolurile, beciurile etc. O astfel de podea aduce şi un avantaj net din punct de vedere decorativ, venind în culori şi aspecte diferite (luciu, semigloss sau mat), precum şi o textură variată.

Rezistenţă

În funcţie de modul de aplicare, pardoselile epoxidice pot fi autonivelenate şi se aplică prin turnare într-un strat cu o grosime de minim 2 mm sau peliculogene, într-un singur strat de protecţie cu o grosime care variază între 0.35 şi 1 mm, aplicat cu o rolă. Rezistenţa şi durabilitatea acestui tip de pardoseală sunt influenţate de grosimea acesteia, cât şi de cantitatea de răşină epoxidică utilizată.

Comentarii