Părinții copiilor cu diabet de tip I cer ca senzorii pentru monitorizarea glicemiei și pompele de insulină să fie găsite și în farmaciile comunitare

marți, 13 septembrie 2022, 01:50
3 MIN
 Părinții copiilor cu diabet de tip I cer ca senzorii pentru monitorizarea glicemiei și pompele de insulină să fie găsite și în farmaciile comunitare

Un grup de părinți ai copiilor diagnosticați cu diabet de tip I strânge semnături pentru o petiție înaintată către Ministerul Sănătății, prin care cer ca senzorii de monitorizare continuă a glicemiei cât și pompele de insulină să poată să fie distribuite și în farmaciile cu circuit deschis. 

De asemenea, cer ca acestea să fie decontate prin Programul Național de Diabet Zaharat, în momentul de față fiind decontate doar senzorii și pompele unui singur producător.

Părinții spun că momentan în România prin intermediul Programului Național de Diabet Zaharat, beneficiază gratuit doar de insulină, teste de automonitorizare a glicemiei, glucometru și bandelete de testare, în baza unei rețete.

„Din cei 3 mari producători la nivel mondial de senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei, Dexcom, Abbott Laboratories și Medtronic, doar cel din urmă este prezent în România. Din cei 4 mari producători la nivel mondial de pompe de insulină, Omnipod, Tandem, Accu-Chek și Medtronic, doar cel din urmă este prezent în România. Motivul pentru care în România nu există în mod oficial producători de senzori de monitorizare continuă a glicemiei și de pompe de insulină, care se regăsesc în celelalte țări europene, este legislația românească restrictivă și care nu mai este adecvată condițiilor actuale în ceea ce privește îngrijirea pacienților insulinodependenți”, precizează părinții în petiția lor.

Senzorii de monitorizare și pompele de insulină se găsesc doar în farmaciile cu circuit închis

Părinții și-ar dori ca distribuția senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei să se poată face și în farmaciile cu circuit deschis. Însă în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative pentru anii 2022 și 2023, din Ordinul nr. 180/2022 se precizează că este limitată această distribuire în farmaciile comunitare.

„În celelalte țări europene, mai avansate din punct de vedere legislativ și care au în vederea bunăstarea pacienților insulinodependenți, nu există asemenea restricții. Este absolut necesară eliminarea restricțiilor în ceea ce privește distribuția senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei și a pompelor de insulină doar în cadrul farmaciilor cu circuit închis”, mai spun inițiatorii petiției.

Aceștia cred că lipsa competiției de pe piața din România în ceea ce privește senzorii de monitorizare continuă a glicemiei și pompele de insulină duce la o utilizare necorspunzătoare a fondurilor alocate programului.

„Prezența mai multor companii de senzori de glicemie și de pompe de insulină în România, așa cum se întâmplă în celelalte state membre ale Uniunii Europene, ar duce la o competiție de prețuri și la o gamă mai largă de produse necesare în ceea ce privește gestionarea diabetului. Așa cum ar trebui să fie firesc într-o piață care se vrea liberă. Este rolul statului să se asigure că există competiție pe piața furnizorilor, în beneficiul pacienților și al resurselor bugetare. Utilizatorii senzorilor de monitorizare continuă a glicemiei din România au costuri de trei-patru ori mai mari pentru aceeași calitate și acuratețe față de ceilalți cetățeni europeni”, au concluzionat părinții.

Petiția destinată comisiei de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul Ministerului Sănătății poate fi semnată la acest link.

Comentarii